Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για δήμους φορομπήχτες

Το προεδρείο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ: Δήμαρχοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Eurokinissi

Το προεδρείο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ: Δήμαρχοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
Τη συναίνεσή τους στη δήθεν ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στο πλαίσιο του συστήματος, ώστε να μπορεί αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες ευθύνες να το υπηρετεί πιστά, επιβεβαίωσαν, στην πλειοψηφία τους, οι προσκείμενοι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αιρετοί. Στο ψήφισμα του ετήσιου τακτικού τους συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στη Χερσόνησο Κρήτης, επέμειναν στο αίτημα να υπάρξουν αλλαγές τόσο σε θεσμικό όσο και οικονομικό επίπεδο ώστε «να εναρμονιστεί η ελληνική ΤΑ με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Με δεδομένη αυτή τη συμφωνία, το κείμενο που ψηφίστηκε αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού όχι θέσεων αλλά μορφών διαχείρισης της συμφωνημένης πολιτικής ανάμεσα στις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του τρικομματισμού. Κι αυτό γιατί στις βασικές θέσεις σχετικά με το ρόλο της ΤΑ - όπως αυτός αποτυπώνεται στο τρίπτυχο επιβολή φόρων και ιδιωτικοποιήσεις, διαιώνιση του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων, υιοθέτηση και άσκηση πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων - υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Ακόμα και τα δήθεν αιτήματα πρώτης γραμμής, που πρόβαλε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, είναι διατυπωμένα με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνουν την απουσία οποιασδήποτε διεκδικητικής γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ζήτημα των συμβασιούχων που απασχολούνται σε αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα, για το οποίο ο πρόεδρος απείλησε ότι θα «καταρρεύσουν οι δήμοι αν η κυβέρνηση δε δώσει τα αναγκαία κονδύλια για τη μονιμοποίησή τους». Στο ψήφισμα η ΚΕΔΚΕ «λύνει» το πρόβλημα ζητώντας ρύθμιση ώστε να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο την ύπαρξη ή μη των προϋποθέσεων μονιμοποίησης. Ανάλογα «λύνεται» και το αίτημα της δήθεν διεκδίκησης των αυθαίρετα παρακρατημένων πόρων της ΤΑ. Στο ψήφισμά της η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί μεν να αποδοθούν στους δήμους (όχι όλα, αλλά το 1/3 αυτών), ωστόσο σημειώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της ΤΑ», για να καταλήξει στην ανάγκη να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται οι δήμοι τοπικούς φόρους.

Στο ψήφισμα προτείνεται η θεσμοθέτηση αιρετής περιφέρειας (με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο) και η καθιέρωση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, στο όνομα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, κάτι ανέφικτο όταν το κεφάλαιο κερδοσκοπεί και τα κοινωνικά αγαθά εμπορευματοποιούνται. Κι αν εκληφθεί ως συμβιβασμός των αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ το συγκεκριμένο σημείο του ψηφίσματος που αφορά στην περιφέρεια (καθώς διαφοροποιείται από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ), αντίστοιχα συμβιβασμός των αιρετών του ΠΑΣΟΚ είναι η μη διατύπωση του αρχικού αιτήματος να μην εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, στο οποίο προσανατολίζεται η ΝΔ. Στο ψήφισμα διατυπώνεται απλά: «Αρχή και αξίωμα πρέπει να είναι ότι η πλειοψηφία κυβερνά τον δήμο και η μειοψηφία ελέγχει». Αλλά και η ολόθερμη στήριξη τελικά στο πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο με λεφτά της ΤΑ χρηματοδοτεί έργα της, που επιλέγει η κυβέρνηση!

Κατά τ' άλλα, η ΚΕΔΚΕ ζητά να λειτουργήσει αυτοτελές Τμήμα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για εργαζόμενους αλλά και στελέχη της ΤΑ, σε μία πρόθεση να μετατραπεί η αιρετότητα σε επάγγελμα. Επίσης, να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανάμεσα σε άλλα και με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ψήφισμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ εξουσιοδοτείται να διεκδικήσει τις παραπάνω θέσεις, με σημείο αφετηρίας τον προϋπολογισμό του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ