Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Οργανώνεται ο αγώνας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Eurokinissi

Στη σύσταση Πανσαμιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προχώρησαν την περασμένη βδομάδα τοπικοί φορείς της Σάμου, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε τοπικό πλέον επίπεδο, μετά τη σύσταση της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στην Αθήνα στις 26 του Σεπτέμβρη.

«Παμπάλαια καράβια χωρίς τακτική σύνδεση και με πολύωρα δρομολόγια, πανάκριβα εισιτήρια χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, κατάργηση των εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, ΑμεΑ, συνταξιούχοι ΝΑΤ, στρατιώτες, φοιτητές κλπ.), εντατικοποίηση της δουλιάς των ναυτεργατών που δουλεύουν 18 ώρες το 24ωρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανσαμιακή Συντονιστική Επιτροπή.

Οπως διευκρινίζεται, μέχρι τις 31 του Οκτώβρη θα συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές και θα γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ προγραμματίζονται ακόμα επαφές με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 του Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., θα γίνει σχετική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, ενώ την Κυριακή, 31/10, θα γίνει παρόμοια εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη θα προγραμματιστεί μέρα ταυτόχρονης κινητοποίησης σε όλα τα νησιά και παραπέρα σχεδιασμός δράσης ανάλογα με την ικανοποίηση ή όχι των αιτημάτων.

Στην Ικαρία

«Βδομάδα κινητοποιήσεων» διανύει και η Ικαρία, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση εκπρόσωποι φορέων και σωματείων του νησιού, οι οποίοι πραγματοποίησαν σύσκεψη με θέμα «Επιπτώσεις από την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», την περασμένη Δευτέρα, στον Αγ. Κήρυκο, και καλούν σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν το επόμενο Σάββατο, στις έδρες όλων των δήμων.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο τεράστιο οικονομικό κόστος, που μετακυλίεται στον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας, από την ανεξέλεγκτη αύξηση στα εισιτήρια (60% μόνο τα δύο τελευταία χρόνια!). Χαρακτηριστικό ακόμα της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι στους Φούρνους προσεγγίζει πλοίο για τον Πειραιά μόνο μια φορά τη βδομάδα.

Το αγωνιστικό πλαίσιο των νησιωτών περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τη δημιουργία εθνικού φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τη δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια, βελτίωση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, διατήρηση και επέκταση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των φοιτητών, συνταξιούχων ΝΑΤ, πολυτέκνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ