Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιστός στην πολιτική του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

Το «διαφορετικό δρόμο», του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε: «Κρατούσαμε τις σχέσεις μας σταθερές προς θετικά όμως βήματα»...

Πρωταγωνιστής της αμερικανόδουλης πολιτικής των κυβερνήσεων του κόμματός του που οδήγησαν στα Ιμια και συντηρούν μέχρι και σήμερα το καθεστώς των τουρκικών παραβιάσεων, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε με δηλώσεις του κριτική στους χειρισμούς της ΝΔ, η οποία δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να... βαδίζει στο δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ.

Με μια ακατάσχετη δημαγωγία και ψεύδη ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Είχαμε φτάσει σε μία στρατηγική η οποία απέδωσε και απέδιδε με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, αλλά και με όλη την πολύ ενεργητική εξωτερική μας πολιτική των συνεχών επαφών, διαβουλεύσεων και κινήσεων». Βέβαια, ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι η «ενεργητική εξωτερική πολιτική»... προχωρούσε παρά τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και του Κυπριακού.

Εξάλλου με τη συμφωνία του Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά προχωρούσε σε αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών διαφορών από την ενταξιακή πορεία της Τουρκία.

Ομως χτες ο Γ. Παπανδρέου, εκ τους ασφαλούς και από τη θέση πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση αποφάσισε να απεμπολήσει τα τεράστια πλεονεκτήματα που η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική είχε δώσει στη χώρα μας, να απεμπολήσει σημαντικά ατού διαπραγματευτικά και να ακολουθήσει μια στάση παθητική και δημοσίων σχέσεων».

Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να πείσει ότι οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ θα ήταν διαφορετικοί, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ίδιος και στελέχη των «σοσιαλιστών» έδειχναν ιδιαίτερο... ζήλο στην ανάπτυξη προσωπικών και δημοσίων σχέσεων με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης προέβλεψε ότι «χωρίς στρατηγική στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, η ΝΔ θα έχει να επιλέξει μεταξύ δύο ακραίων επιλογών: Είτε από τη μια μεριά της παραίτησης, είτε από την άλλη μεριά της όξυνσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ