Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΩΡΑ»
ΟΧΙ στην αύξηση των δημοτικών τελών

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες έξω από το δημαρχείο

Motion Team

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες έξω από το δημαρχείο
Καταψήφισε την πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών η παράταξη «Θεσσαλονίκη-Τώρα», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την πολιτική πρακτική της διοίκησης του Δήμου, η οποία δεν αντιδρά στην οικονομική συρρίκνωση της ΤΑ και στη μετατροπή της σε φορομπηχτικό μηχανισμό.

Για μια ακόμη χρονιά, η διοίκηση του Β. Παπαγεωργόπουλου χρησιμοποιεί την ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών σαν άλλοθι για την επιβολή αυξήσεων 7,01% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, 7,69% στα τέλη πεζοδρομίων, 8,33% στα τέλη στάθμευσης και 6,97% στα τέλη και δικαιώματα νεκροταφείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Τώρα», στα έξι χρόνια που διοικεί η παράταξη του κ. Παπαγεωργόπουλου τον Δήμο, τα δημοτικά τέλη αυξάνονται κατά 11,81% κάθε χρόνο. Ο Αγ. Σαχίνης κάλεσε το λαό της πόλης μαζικά να αντιδράσει σ' αυτή τη φορομπηχτική πολιτική και να αγωνιστεί στην κατεύθυνση ενός κοινωνικού φιλολαϊκού ρόλου της ΤΑ. Ακόμη κατήγγειλε ότι ομόφωνα οι παρατάξεις που αποτελούν τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ ανάμεσά τους και αυτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο συνέδριο που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενέκριναν να δοθεί φορολογική αρμοδιότητα στους δήμους.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, ισχυρίστηκαν ότι οι αυξήσεις στα τέλη γίνονται γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων! Σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εργαζομένων στο Δήμο τονίζει ότι η αύξηση που πήραν δεν είναι 11%, αλλά 1-1,50 ευρώ την ημέρα.

«Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου αυξάνει το κόστος τους. Να τους ρωτήσουμε αν είναι τώρα διατεθειμένοι να διεκδικήσουν τα δισ. που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ. Ενας Δήμος δεν αυξάνει τα δημοτικά τέλη, για να μπορεί να πραγματοποιεί πολυδάπανες "πολιτιστικές" εκδηλώσεις, ούτε για να επιχορηγεί εκκλησίες και μοναστήρια με χρήμα και ακίνητη περιουσία του Δήμου. Ούτε για να επιχορηγεί άγνωστα και με ανύπαρκτη δράση σωματεία για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως ο "Πανελλήνιος Εθνικός Συναγερμός Πολεμιστών", "Πανέλληνες" κλπ. Το 2003 δόθηκαν ως επιχορηγήσεις σε συλλόγους 1.010.500 ευρώ και 2 δισ. δρχ. στην "TV 100" για την προβολή της διοίκησης του Δήμου», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ.

Λίγο πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου πολλοί φίλοι της Παράταξης «Θεσσαλονίκη - Τώρα» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου, με συνθήματα όπως «Καμία ανοχή στην ακρίβεια», «Καμία αύξηση των δημοτικών τελών». Λίγο αργότερα εισήλθαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τελικά, τις αυξήσεις υπερψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και καταψήφισε η παράταξη Βούγια που ζήτησε να μην υπάρξουν αυξήσεις φέτος λόγω πετρελαίου. Επίσης, η παράταξη Κουράκη καταψήφισε τις αυξήσεις δημοτικών τελών εκτός από το σκέλος των τελών στάθμευσης που συμφώνησε να αυξηθούν με το σκεπτικό ότι με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η είσοδος οχημάτων στο κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ