Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «Ρ»
Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ για τον «Ακτορα»

Απάντηση σε δημοσιεύματα «συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «έδωσε» χτες με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης, σχετικά με τον τρόπο που εκδίδονται πιστοποιητικά διαφάνειας μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών από το ΕΣΡ.

Από τη χτεσινή δήλωση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ επιβεβαιώνεται το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ»: Οχι μόνο δεν είχε εισέλθει στην Ολομέλεια το πιστοποιητικό του «Ακτορα» για το έργο της ΔΕΠΑ, αλλά και το δεύτερο πιστοποιητικό της θυγατρικής εταιρίας του «Ακτορα», της «Τομής» για έργο της ΔΕΗ.

Η απάντηση του κ. Χαραλάμπη, όπως είναι ευνόητο απευθύνεται και στο «Ρ». Το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής, μεταξύ των άλλων, αφορούσε πιστοποιητικό το οποίο χορηγήθηκε στην εταιρία «Ακτωρ» στις 14 Μάη για έργο της ΔΕΠΑ. Το εν λόγω πιστοποιητικό, παρότι δύο μέλη του τότε Κλιμακίου Διαφάνειας, οι Ροδόλφος Μορώνης και Γιάννης Παπακώστας είχαν υπογράψει να εισαχθεί για έγκριση στην Ολομέλεια, χορηγήθηκε την ίδια ημέρα στη ΔΕΠΑ, χωρίς να περάσει από τον Ολομέλεια με πιστοποιητικό που έφερε την υπογραφή του αντιπροέδρου. Το πιστοποιητικό ανέφερε ότι «βεβαιούται» για τις εταιρίες «Ακτωρ» και «Instomet» «δε συντρέχουν οι ασυμβίβαστες ιδιότητες οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 3 του νόμου 3021/2002».

Την ίδια ημέρα επίσης, τα δύο μέλη είχαν υπογράψει να εισαχθούν στην Ολομέλεια δύο ακόμη πιστοποιητικά, το ένα αφορούσε έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις εταιρίες «Ακτωρ», «Παντεχνική» και «Αβαξ» και το δεύτερο έργο της ΔΕΗ και της «Τομής ΑΒΕΤΕ».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης στη χτεσινή δήλωσή του, αφού χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα «αναληθή», αναφέρεται στα τρία πιστοποιητικά του «Ακτορα», σημειώνοντας πως το πρώτο της ΔΕΠΑ ήταν ποσού 598.580,00 ευρώ, της ΔΕΗ 676.400,00 ευρώ και του ΥΠΕΧΩΔΕ ύψους 8.360.654,63 ευρώ. «Τα δύο πρώτα», όπως τονίζει, «δεν εισήχθησαν στην Ολομέλεια, διότι από τον διενεργηθέντα έλεγχο δεν προέκυψαν διαφορές των στοιχείων των ενδιαφερομένων εταιριών έναντι των ελέγχων που είχαν διενεργηθεί για άλλα προηγουμένως εκδοθέντα πιστοποιητικά». Σημειώνει μάλιστα ότι «αυτό που αποκρύπτεται επιμελώς από τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι ότι το τρίτο πιστοποιητικό, αυτό για το ποσό των 8.360.645,63 ευρώ, εισήχθη στην Ολομέλεια (για λόγους που αφορούσαν άλλες εταιρίες της κοινοπραξίας) με πρωτοβουλία και του ιδίου του υπογράφοντος». Και ότι η «Ολομέλεια αποφάσισε τη χορήγηση πιστοποιητικού, επικυρώνοντας τον έλεγχο του Τμήματος Διαφάνειας, που ήταν για την εταιρία "Ακτωρ" ταυτόσημος για όλα τα πιστοποιητικά».

Μεταξύ άλλων, στη δισέλιδη ανακοίνωσή του ο Δ. Χαραλάμπης διερωτάται μήπως «οι επιθέσεις αυτές έχουν στόχο» όχι μόνο τον ίδιο αλλά και «να υποσκάψουν συνολικά τη συνοχή και αξιοπιστία του Συμβουλίου, ώστε να οδηγηθεί σε παραίτηση, με σκοπό να εξαφανιστούν από αυτό οι μη αρεστές απόψεις, στις οποίες φαίνεται ότι ανήκει και η δική του».

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, σε περίπτωση που τελικά συζητηθούν τρία ακόμα πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ». Επίσης σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και η «αίτηση θεραπείας» της εν λόγω εταιρίας για το πιστοποιητικό του «Ακτορα» που απερρίφθη από την πλειοψηφία του ΕΣΡ. Την εισήγηση αναμένεται να την κάνει το μέλος του ΕΣΡ Ν. Κουράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ