Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Προσπάθεια εξοβελισμού τους!!!

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προς ΥΠΠΟ: «Βρείτε λεφτά και πληρώστε τους»

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το ΥΠΠΟ
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το ΥΠΠΟ
«Μέτωπο» εναντίον των χιλιάδων συμβασιούχων του ΥΠΠΟ - τουλάχιστον των μισών εργαζομένων του - άνοιξε η ηγεσία του υπουργείου σε απροκάλυπτη προσπάθεια να τους διώξει με κάθε τρόπο! Η επίθεση αυτή γίνεται στο φόντο των συνεχόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων και της αμείωτης συνέχισης των απολύσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς εκλαμβάνει τη... «νέα αρχή» και στον πολιτισμό η κυβέρνηση, αποτελεί ο τρόπος αντιμετώπισης και των δικαστικών αποφάσεων για προσωρινή επιστροφή στην εργασία τους όσων συμβασιούχων προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις όλων των συμβασιούχων στο πλαίσιο του «περίφημου» ΠΔ από τα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου, τα οποία καθυστερούν να συσταθούν.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μερικές εκατοντάδες συμβασιούχων που προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι οποίοι απέσπασαν προσωρινή διαταγή επιστροφής στις θέσεις τους μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης τον ερχόμενο Γενάρη, αρχικά. Ανεξάρτητα από το ότι ο δικαστικός «δρόμος» είναι αποδεδειγμένα αδιέξοδος για οποιαδήποτε διεκδίκηση, ωστόσο η υπόθεση αποκαλύπτει το διάτρητο του «νέου ήθους» της κυβέρνησης.

Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου, μετά την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου, κατέθεσε αίτηση ανάκλησής της για να συζητηθεί γρηγορότερα, στις 5 του Νοέμβρη! Φαίνεται όμως πως σπεύδει να διώξει τους συμβασιούχους. Προχτές επανήλθε με νέα αίτηση ανάκλησης για να γίνει η συζήτηση στο Πρωτοδικείο σήμερα! Δε σταμάτησε όμως εκεί. Από την «πρεμούρα» της, προσπάθησε και να «μπλοκάρει» την, έστω προσωρινή, επιστροφή των συμβασιούχων, με σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (11/10). Το τελευταίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του δεσμευτικού χαρακτήρα της δικαστικής απόφασης για το ΥΠΠΟ. Το κωμικοτραγικό βρίσκεται στα ερωτήματα του υπουργείου, με χαρακτηριστικό το εξής: Πώς θα πληρώνονται οι συμβασιούχοι «και ειδικότερα στην περίπτωση μη ύπαρξης των σχετικών πιστώσεων»! Δηλαδή το υπουργείο ρωτά το ΝΣΚ από πού θα βρει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενούς του!

Η απάντηση του ΝΣΚ είναι πράγματι απολαυστική: «Ο τρόπος αμοιβής των άνω αιτούντων παραμένει ο ίδιος όπως και προηγουμένως και είναι αδιάφορο το γεγονός της μη ύπαρξης σχετικών πιστώσεων, το οποίο (γεγονός) άλλωστε δε συνιστά νομικό προβληματισμό». Πιο απλά: «Βρείτε τα»!

Το ΥΠΠΟ, πάντως, δε βιάζεται καθόλου για τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων που θα κρίνουν τις πάνω από 5.000 αιτήσεις συμβασιούχων του στο πλαίσιο του ΠΔ. Τυπικά, στις 19/12 αυτά τα συμβούλια θα πρέπει να έχουν κρίνει όλες αυτές τις αιτήσεις, αλλά δεν έχουν καν συσταθεί.

Πάντως, οι συμβασιούχοι συνέχισαν χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία και διαδήλωση έξω από το ΥΠΠΟ. Ως συνήθως, κανείς από την πολιτική ηγεσία δεν τους δέχτηκε. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και έπεται συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ