Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το ΟΧΙ στο φασισμό...

«Σαν έριξα και στο στερνό δαυλί στο φωτογώνι./ (δαυλί της ζωής μου της κλεισμένης μες στο χρόνο)/ στο φωτογώνι της καινούριας Λευτεριάς Σου Ελλάδα/ μου αναλαμπάδιασε άξαφνα η ψυχή σα να 'ταν όλο χαλκός το διάστημα...» (Αγγελος Σικελιανός)

Η θαρραλέα, σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων φαντάρων στο Αλβανικό Μέτωπο φανερώνει τη δίψα / λαχτάρα ενός λαού, που θέλει να ζήσει λεύτερος / ανεξάρτητος. Στο ανεπανάληπτο Αλβανικό Επος, που οι λαϊκές δυνάμεις έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν, βρέθηκαν τα παιδιά του, στις πρώτες γραμμές, δίχως εφόδια, χωρίς τον στοιχειώδη σύγχρονο οπλισμό. Χαλυβδωμένοι με ακατάβλητο θάρρος, πολέμησαν χωρίς μάλλινα, τρόφιμα, όπλα, όπως αναφέρει, ο Ιταλός δημοσιογράφος/ διανοούμενος Μάριο Τσέρβι στην «Ιστορία του πολέμου της Ελλάδας». Γελοιοποίησαν τον Μουσολίνι, τους φασίστες. Το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά από το 1936 μέχρι την εισβολή δεν ήταν παρά, μία αστυνομικο-στρατιωτική δικτατορία. Βασίστηκε στην ένοπλη βία, στη δολοφονική τρομοκρατία.

Το ανοιχτό γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη από τις φυλακές της Κέρκυρας, προς το λαό της Ελλάδας, στις 31 Οκτώβρη 1940, φανερώνει την ιστορική αίγλη, το μεγαλείο του ΚΚΕ. Το γράμμα αυτό ήταν ένα σάλπισμα/ προσκλητήριο, για εθνικό εγερτήριο: «Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά, ξετσίπωτα. Με σκοπό να την υποδουλώσει/ εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Ελληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι δύσκολη / σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει, πρέπει να παλεύει αψηφώντας τους κινδύνους, τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα, έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό, επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούρια Ελλάδα, της δουλιάς, λευτεριάς. Λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Ολοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του. Η νίκη θα 'ναι νίκη της Ελλάδας, του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας».

Το ΟΧΙ στο φασισμό έδωσε μαθήματα στην επιδρομή των Ιταλογερμανών (μίλαγαν για περίπατο...). Τα σχέδια του φασισμού ναυάγησαν. Η συμβολή της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μεγίστης σημασίας. Καθυστέρησαν το φασιστικό άξονα, στην πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του: Να γίνουν κύριοι της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα πετρέλαια, να χτυπήσουν τη Ρωσία στο υπογάστριό της... Το ΟΧΙ στο φασισμό, των στρατευμένων παιδιών του Λαού - καθυστέρησε την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης, επιτάχυνε το γκρέμισμα του φασισμού. Το χρονικό διάστημα ήταν ικανό, για να μη φτάσει ο εχθρός στις πόρτες της Μόσχας. Να βρεθεί απροετοίμαστος σε μία χειμερινή εκστρατεία. Μαζί με την ηρωική αντίσταση του Σοβιετικού Λαού, βοηθούντος του «στρατηγού χειμώνα» να καταλήξει σε ήττα. Ενας νέος ιστορικός αγώνας, με νωπούς τους επιδέσμους των τραυμάτων, την πείνα/ κατοχή, βρήκε έκφραση στο πατριωτικό κάλεσμα του ΕΑΜ. Μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ