Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανικές απειλές
  • Πιέζουν οι Αμερικανοί να πει «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η Λευκωσία
  • Σε πρόωρες εκλογές οδηγούνται στα Κατεχόμενα

Eurokinissi

Προκλητικές απειλές εκτόξευσε κατά της Κύπρου ο πρώην ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να θεωρηθεί ως προϋπόθεση για την πρόοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Τόμας Γουέστον προειδοποίησε πως αν δεν ολοκληρωθεί η ένταξη της Τουρκίας, πολλά πράγματα θα αλλάξουν στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Ευρώπη και τότε θα υιοθετηθεί, όπως είπε, ένας διαφορετικός δρόμος για λύση. Υποστηρίζοντας ότι είναι άδικη «η μη εξάλειψη της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται τώρα πρωτοπόρες στην προσπάθεια αυτή, λόγω της επιβράδυνσης των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επέρριψε, δε, την ευθύνη για την επιβράδυνση στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι προκλητικές πιέσεις των Αμερικανών ακούγονται ως φυσική συνέχεια της τακτικής που ακολούθησαν, προκειμένου να επιβάλουν την εκτρωματική λύση που προέβλεπε το «σχέδιο Ανάν». Μάλιστα, δεν έχει κοπάσει στην Κύπρο η συζήτηση που άνοιξε με τις αποκαλύψεις για τις ...χρηματοδοτήσεις από τον ΟΗΕ για την «εξαγορά» ψηφοφόρων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου Απρίλη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, επανήλθε το περασμένο Σαββατοκύριακο και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου τις χρηματοδοτήσεις από ξένους οργανισμούς για να πει ο λαός «ναι» στο «σχέδιο Ανάν». Ο Πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι οι χρηματοδοτήσεις έγιναν όχι για την υποστήριξη κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών, αλλά για τη στήριξη μιας πολιτικής θέσης στην Κύπρο.

Αστάθεια στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου απέτυχε να σχηματίσει «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής στα Κατεχόμενα και σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο θα ζητήσει το Σάββατο συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να καταθέσει την εντολή. Και τα τρία μεγάλα κόμματα των Κατεχομένων αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του και όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Σαλίχ Μλίρογλου δεν πρόκειται να γίνει νέα κρούση στα κόμματα. Δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον ο Ντενκτάς θα αναθέσει την εντολή στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά όλα δείχνουν ότι το ψευδοκράτος οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Ο Ταλάτ εξέφρασε την εκτίμηση πως θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το Γενάρη και πρόσθεσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί όπως σχηματιστεί ψευδοκυβέρνηση από την παρούσα λεγόμενη «Βουλή», ενώ το Ρεπουμπλικανικό επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ