Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΗ
Τους απαγόρευσαν να παρελάσουν για την ειρήνη...

Από την περσινή συμμετοχή των μαθητών στις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
Από την περσινή συμμετοχή των μαθητών στις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
«Είμαστε αγωνιστές. Για την ειρήνη των λαών, για το σχολείο των αναγκών μας». Αυτό ήταν το αυτοκόλλητο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), που... ενόχλησε διευθυντές και καθηγητές σχολείων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Γαλάτσι, Καισαριανή, Περιστέρι καθώς και στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Συγκεκριμένα, στις 16 Οκτώβρη στην πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού, όπου συμμετείχαν 72 σχολεία, αποφασίστηκε ότι την 28η Οκτωβρίου οι μαθητές θα παρελάσουν με το αυτοκόλλητο, στέλνοντας ένα μήνυμα αντίστασης στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και πολλά από τα σχολεία παρέλασαν με αυτά.

Ωστόσο, το περιεχόμενό του «ενόχλησε» κάποιους από τους διευθυντές και καθηγητές, οι οποίοι απαίτησαν από τους μαθητές να μην παρελάσουν με αυτό.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... Ετσι λειτούργησαν "κάποιοι" κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο του ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο φασισμό. Ξεχνώντας πως τη μέρα αυτή ο αυταρχισμός είναι ακόμα περισσότερο απαράδεκτος. Σε "κάποιους" δεν άρεσε αυτό και έσπευσαν με απειλές να μας απαγορεύσουν να παρελάσουμε με το αυτοκόλλητο. Μάλιστα, κάποιοι περνώντας από έναν μαθητή του ξεκόλλησαν με μένος τα σήματα».

Και συνεχίζει: «Είναι διάφοροι διευθυντάδες που κάτω από την εξουσία που τους δίνει ο σχολικός κανονισμός θεωρούν ότι οι μαθητές και τα σχολεία είναι ιδιοκτησία τους. Είναι καθηγητές που έχουν ξεχάσει να κρίνουν και να λένε όχι όταν χρειάζεται, μην τυχόν και "εκθέσουν" τους ανωτέρους. Είναι γνωστή η τακτική και ο στόχος τους. Ας είχαν όμως το θάρρος να πουν ότι δεν τους αρέσει που το αυτοκόλλητο έλεγε "είμαστε αγωνιστές". Ας το παραδεχτούν. Τους ανησυχεί που παλεύουμε για το σχολείο των αναγκών μας. Ας αποκαλύψουν ακόμη και αυτό που μας εξαγριώνει. Φοβούνται που είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ειρήνη των λαών».

Εμφάνιση φασιστών - ρατσιστών

Τη στιγμή που κάποιοι διευθυντές απαγόρευαν στους μαθητές να παρελάσουν «για την ειρήνη των λαών», μικρές ομάδες εθνικιστικών οργανώσεων έδιναν ρεσιτάλ ρατσισμού. Στη Νέα Σμύρνη φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής» προκαλούσαν τα δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εξω τώρα όλοι οι Αλβανοί». Αφορμή ήταν η πρόσκληση του δημάρχου σε δύο αλλοδαπές μαθήτριες που είχαν παραιτηθεί από σημαιοφόροι να παρευρεθούν στο χώρο της παρέλασης.

Ρατσιστικά συνθήματα ακούστηκαν και στο Σύνταγμα, όταν μέλη του Εθνικού Μετώπου ξεδίπλωναν ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Η σημαία μας μόνο σε Ελληνες» και προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο της παρέλασης. Στο Ναύπλιο οι φασίστες της «Γαλάζιας Γενιάς» έριξαν τρικάκια με ρατσιστικό περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ