Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολα τα βλέμματα στο Παρίσι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η διάγνωση για την κατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ, που νοσηλεύεται από χτες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο

Ο Γ. Αραφάτ εγκαταλείπει το αρχηγείο του στη Ραμάλα

Associated Press

Ο Γ. Αραφάτ εγκαταλείπει το αρχηγείο του στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο υπερσύγχρονο στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί», έξω από το Παρίσι, νοσηλεύεται από χθες ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Η μεταφορά του Γιάσερ Αραφάτ σε νοσοκομείο εκτός των παλαιστινιακών εδαφών αποφασίστηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των Αιγυπτίων και των Ιορδανών γιατρών του.

Μετά από επαφές με την ισραηλινή ηγεσία, ο Αριέλ Σαρόν έδωσε άδεια για τη μεταφορά του Αραφάτ σε νοσοκομείο του εξωτερικού μαζί με τη συνοδεία του, ενώ δεσμεύτηκε, διά μέσου παρέμβασης της ΕΕ, ότι θα του δοθεί άδεια για την επιστροφή στη Ραμάλα, εφόσον η υγεία του βελτιωθεί. Σχετική δεσμευτική επιστολή φέρεται να έλαβε από τον σύμβουλο του Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, και ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι.

Μαζί με τον Αραφάτ στο Παρίσι μετέβησαν, εκτός από τη σύζυγό του Σούχα και τους προσωπικούς του φρουρούς, ο σύμβουλός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο οικονομικός του σύμβουλος Μουχάμαντ Ρασίντ, ο προσωπάρχης του Ράμζι Κχούρι, και ο πρώην επικεφαλής Ασφαλείας της Γάζας, Μουχάμαντ Ντάχλαν, ο οποίος είχε επανειλημμένως συγκρουστεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και από πολλούς θεωρείται «ευνοούμενος» του Ισραήλ. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο, και όπως έλεγαν ορισμένοι γιατροί πιθανώς θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξετάσεων που θα οδηγήσουν σε ασφαλή διάγνωση. Οι μέχρι χθες πληροφορίες συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης πάσχει από κάποια δυσλειτουργία των κυττάρων του αίματος, χωρίς, όμως, να υπάρχει σαφής αιτιολογία γι' αυτό.

Της αναχώρησης του Αραφάτ από τη Ραμάλα, που έγινε σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και υπό τα βλέμματα εκατοντάδων Παλαιστινίων που έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν, προηγήθηκαν έκτακτες συσκέψεις τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξής του «Φατάχ». Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ δεν όρισε διάδοχο και όπως διαβεβαίωναν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν τίθεται θέμα λήψης της οποιασδήποτε σοβαρής απόφασης εν απουσία του.

Αλλωστε, γι' αυτό εκτιμάται ότι ο Γιάσερ Αραφάτ επέλεξε να τον συνοδεύσουν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, διά μέσου των οποίων, όπως και του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, εκτιμάται ότι μπορεί, έστω και από μακριά, να ελέγχει την κατάσταση. Προσωρινά, ορισμένες αρμοδιότητες θα βαρύνουν τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι και τον αντιπρόεδρο της ΟΑΠ, και πρώην πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς. Στο πλευρό του Γιάσερ Αραφάτ τάχθηκε, διά στόματος του ηγετικού της στελέχους Ισμαήλ Χανίγιε, και η «Χαμάς», που τόνισε ότι δεν πρόκειται να θέσει πολιτικά ζητήματα ή θέματα εξουσίας όσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Αντιδράσεις

«Ανθρωπιστική» χαρακτήρισε τη στάση της ισραηλινής ηγεσίας, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, επαναλαμβάνοντας ότι «όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές για την επιστροφή του Αραφάτ στη Μουκάταα». Δημοσκόπηση έδειχνε, χθες, ότι το 47% των Ισραηλινών εύχεται να πεθάνει ο Αραφάτ, αν και το 58% συμφωνεί ότι έπρεπε να διευκολυνθεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι «χωρίς τον Αραφάτ, με μια άλλη ηγεσία, σίγουρα θα είναι εφικτές οι συνομιλίες». Εντούτοις, δε θέλησε κανείς να σχολιάσει τους φόβους που διατυπώνονται από πολλούς αναλυτές ότι σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν αναρρώσει, τα παλαιστινιακά εδάφη θα βυθιστούν στο χάος.

«Να αποκατασταθεί γρήγορα η υγεία του Παλαιστινίου Προέδρου», ευχήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σπεύδοντας ταυτόχρονα να συμβουλεύσει την Παλαιστινιακή Αρχή να μην κωλυσιεργήσει με αυτήν την αφορμή, αλλά να προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις για «να αδράξει την ευκαιρία που δίνεται με το σχέδιο απεγκλωβισμού του Σαρόν από τη Γάζα». Δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να μεταφερθεί ο Γιάσερ Αραφάτ σε γαλλικό νοσοκομείο, τονίζοντας ότι «η Γαλλία είναι χώρα παροχής ασύλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ