Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ποιος θα μοιράσει το μεγάλο πακέτο;

Το νέο «σχήμα» που θα αναλάβει το ρόλο να μοιράσει την «πίτα» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με υπουργούς και πολιτικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, αναζητεί πολιτικές ισορροπίες τόσο μέσα στην κυβέρνηση, όσο και γενικότερα για να προχωρήσει στη λεγόμενη «επίσπευση των έργων» που πρακτικά μεταφράζεται σε απευθείας αναθέσεις των μεγάλων «πακέτων», αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις των θιγόμενων ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Σήμερα, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία θα συζητηθεί το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις που να αφορούν οργανωτικές αλλαγές. Στις 2 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο, ύστερα από αίτημα του τελευταίου. Την ερχόμενη Τρίτη η αρμόδια διυπουργική επιτροπή θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνάντηση Σημίτη - Φλωρίδη

Χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη.Υστερα από τη συνάντηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δηλώσεις του κ. Σάμαρανκ» και συμπλήρωσε πως «θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και όλα τα έργα θα γίνουν με διαφάνεια και νομιμότητα». Ο Γ. Φλωρίδης απέφυγε να σχολιάσει τις ενδεχόμενες αλλαγές προσώπων στην Οργανωτική Επιτροπή λέγοντας πως τέτοιο θέμα «δεν έχει τεθεί». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «χρειάζεται καλύτερη λειτουργική σύνδεση όλων των φορέων, καθώς και καλύτερη εσωτερική δομή όλου του εγχειρήματος».

Ο υφυπουργός δήλωσε ακόμα πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τα 43 Ολυμπιακά έργα ενόψει Ολυμπιάδας που έχει αναλάβει το υφυπουργείο Αθλητισμού, καθώς και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» προϋπολογισμού 200 δισ. δραχμών, που αφορά έργα στην περιφέρεια.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους για τη νέα οργανωτική δομή που θα χειριστεί το θέμα της Ολυμπιάδας, ο Γ. Φλωρίδης ανέφερε πως «θα υπάρχει «ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα. Μία εκτελεστική επιτροπή που θα ελέγχεται από "ψηλά"». Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τι σημαίνει αυτό, απάντησε ότι είναι χαρακτηριστική η συνεδρίαση της διυπουργικής την Τρίτη υπό τον Κ. Σημίτη. Ακόμα συμπλήρωσε σχετικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές προσώπων «Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της διυπουργικής».

Τέλος, ο Γ. Φλωρίδης έκανε λόγο για αλλαγή χωροθέτησης του κλειστού γυμναστηρίου του πινγκ πονγκ και ανέφερε ότι θα κατασκευαστεί στο κτήμα Βεΐκου, αλλά εντός των ορίων του Δήμου Γαλατσίου και όχι της Νέας Ιωνίας.

Ο ρόλος του Αβραμόπουλου

Από τον έναν στον άλλο τρέχει ο δήμαρχος Αθήνας, για να πείσει πως του πρέπουν σημαντικότερες αρμοδιότητες στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε χτες στη Λωζάνη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χ. Α. Σάμαρανκ και συζήτησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος έσπευσε να υπενθυμίσει πως ως δήμαρχος της Αθήνας και έχοντας υπογράψει το συμβόλαιο με τη ΔΟΕ είναι και ο «θεσμικός εταίρος της ΔΟΕ».

O δήμαρχος φέρεται να μη διεκδικεί ένα και μόνο συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά να χτυπά σε διάφορα μέτωπα, επιδιώκοντας να του προσφερθεί κάποιο «σημαντικό» πόστο. Προς τούτο, φέρνει για παράδειγμα την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, όπου ο δήμαρχος ήταν επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής.

Αν αυτό δε γίνει, «ποντάρει» στην προώθηση της λεγόμενης μητροπολιτικής διοίκησης της Αθήνας. Μια ενιαιοποίηση δηλαδή των δήμων του Λεκανοπεδίου, με το δήμαρχο Αθήνας επικεφαλής. Οντας δήμαρχος περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων θα μπορεί να διαπραγματεύεται από διαφορετική θέση την όποια ανάμειξή του στα της Ολυμπιάδας. Ολα αυτά θα συζητήσει και με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στη σημερινή τους συνάντηση.

Ερχεται η Συντονιστική

Αίνιγμα αποτελεί στους κόλπους της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004» το εάν η σύνθεση του προεδρείου της εταιρίας, που θα συναντήσει τα στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι η ίδια με τη σημερινή...

Η επίσκεψη στην Αθήνα της Συντονιστικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Ζακ Ρογκ, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει δύο ημέρες μετά την «κρίσιμη», όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της ΟΕΟΑ, συνεδρίαση της διυπουργικής υπό τον Κ. Σημίτη. Να σημειώσουμε ότι παρούσης της Συντονιστικής θα παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση, η Σύμβαση Μάρκετινγκ που υπέγραψε η «Αθήνα 2004» και η ΔΟΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθήνα όπως λέμε ...Σολτ Λέικ Σίτι (2002-01-15 00:00:00.0)
Νέα ισορροπία μέχρι την επόμενη μάχη (2000-10-17 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου για τη ΔΟΕ και ...παράταση για το Χωριό Τύπου (2000-08-24 00:00:00.0)
Ο προϋπολογισμός σκαρφάλωσε στο 1,9 τρισ. δρχ.! (2000-07-26 00:00:00.0)
Στήνεται το σχήμα για το μοίρασμα της τεράστιας πίτας (2000-05-09 00:00:00.0)
Συνεδρίαση για το θεΑΘΗΝΑΙ (1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ