Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Επιδιώκει την παραγραφή χρεών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ κατέθεσε την «πρότασή» του, ζητώντας από τους διεθνείς πιστωτές της να παραγράψουν μεγάλο μέρος από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστά η χώρα, από τότε που η οικονομία της κατέρρευσε το Δεκέμβρη του 2001.

Εντούτοις, η πρόταση συναντά την άρνηση των πιστωτών, αφού αφορά τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των αρχικών τους επενδύσεων και ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί πως θα απορρίψουν την πρόταση και θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Τόσο το ΔΝΤ όσο και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση Κίρσνερ να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας. Η Ιταλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν ηγηθεί των πιέσεων που ασκούνται στην Αργεντινή, καθώς χιλιάδες πολίτες των χωρών τους έχουν επενδύσει σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου της Αργεντινής.

Πράγμα διόλου εύκολο, αφού εξαιτίας της λαϊκής πίεσης η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μικρο-επενδυτές και δεν μπορεί να αντέξει μεγαλύτερες πληρωμές. Ειδικά προς το ΔΝΤ, που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τον αργεντίνικο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ