Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερή η κατάσταση του Αραφάτ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ παρουσιάζει βραδεία, αλλά σταθερή βελτίωση και ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν πάσχει από λευχαιμία. Αυτό ανέφερε το χθεσινό πρώτο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε από το γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Αραφάτ, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη σχετική φημολογία. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Παλαιστινίου ηγέτη, που πιθανότατα θα δίνουν και σαφέστερη απάντηση σχετικά με τη νόσο που τον ταλαιπωρεί, θα είναι έτοιμα το Σαββατοκύριακο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αραφάτ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοινώθηκε χθες από τους συνεργάτες του. Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και «άσπονδος» συνεργάτης του Αραφάτ, Μουχάμαντ Ντάχλαν, που τον συνοδεύει στο Παρίσι, υπογράμμισε ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα κριθεί και ο χρόνος παραμονής του Αραφάτ στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε, χθες, ότι σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, εισήχθη, χθες, και ο αδελφός του Αραφάτ, Φάτχι, 67 χρόνων. Ο Φάτχι, διακεκριμένος γιατρός και ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο καρκίνου.

Στο μεταξύ, στα παλαιστινιακά εδάφη, χθες, συνεχίστηκαν οι «συνήθεις» ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», σκοτώθηκαν από άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Νάμπλους, και άλλοι 3 τραυματίστηκαν. Αργότερα, στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Ασκαρ, ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφιζαν το σπίτι του 16χρονου καμικάζι της επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, τη Δευτέρα. Κατεδαφίστηκαν, επίσης, τα σπίτια 2 τοπικών στελεχών του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Τέλος, χθες, από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, διαπίστωνε ότι «οι παλαιστινιακοί θεσμοί λειτουργούν ικανοποιητικά παρά την απουσία του Γιάσερ Αραφάτ, και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από την ισραηλινή ηγεσία για να δοθεί ώθηση στο διάλογο». Οι δηλώσεις Σολάνα έγιναν μετά την ενημέρωση που έκανε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ για μια πρωτοβουλία 4 σημείων που απεργάζεται, με στόχο «την προώθηση του οδικού χάρτη αμέσως μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παρέμβαση της ΕΕ στην προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ