Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ετοιμη για συνενοχή η ΕΕ

Με πακέτο μέτρων βοήθειας περιμένει στις Βρυξέλλες η ΕΕ τον Ιγιάντ Αλάουι

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στη Μοσούλη

Associated Press

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με μια δέσμη μέτρων θα υποδεχτούν, την Παρασκευή, για «μια συνάντηση γνωριμίας» τον δοτό πρωθυπουργό του Ιράκ στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών τους χτες. Στα μέτρα αυτά, όμως, δε γίνεται καμία νύξη για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, την ώρα που η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα αποσύρει τους 300 στρατιώτες της, «το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2005». Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον επιμένει στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει «προσφορές» για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, όπου συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Αποφασισμένοι να συγκεράσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και να εμφανιστούν, με ενωτική συγκεκριμένη πρόταση, απέναντι στον Αλάουι όσον αφορά στη βοήθεια της ΕΕ για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Αλάουι φτάνει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το πακέτο μέτρων, που έχει περάσει, ήδη, από μια πρώτη επεξεργασία, αποτελείται από δύο βασικούς άξονες: χρηματοδότηση και αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές το Γενάρη και να συγκροτηθούν οι διάφοροι τομείς της ιρακινής διοίκησης, όπως είναι η αστυνομία, η δικαιοσύνη, το φορολογικό σύστημα κλπ.

Στο πακέτο βοήθειας που θα προσφέρει η ΕΕ προς τη δοτή κυβέρνηση του Ιράκ δε συμπεριλαμβάνεται καμία πρόταση για ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων ή κάτι ανάλογο. Η μοναδική δέσμευση της ΕΕ είναι να βοηθήσει οικονομικά την παρουσία, στο Ιράκ, δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Αλάουι έχει, επανειλημμένως, διατυπώσει το αίτημα που έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ για στρατιωτική συνεισφορά κι άλλων χωρών, κάτι που, όμως, δε φαίνεται να συγκινεί τους Ευρωπαίους.

Επιθέσεις

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από έκρηξη στη συνοικία Σάλμαν Πακ, στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν τον Χουσεΐν Αλί, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου. Εξω από τη Βαγδάτη, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκαν 9 Ιρακινοί.

Στη Φαλούτζα έγιναν άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα, καθώς ο αμερικανικός κλοιός γύρω από την πόλη σφίγγει. Στο Ραμάντι συνεχίστηκαν οι μάχες μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών, χωρίς, όμως, να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ στην περιοχή Σααντίγια, ανατολικά της Μπαακούμπα, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 2 Ιρακινοί που κατηγορούνται ως «μέλη της οργάνωσης του Ζαρκάουι». Στη Νατζάφ, μετά από αρκετά μεγάλη περίοδο ηρεμίας, χτες, σταθμός εθνοφρουράς έγινε στόχος επίθεσης με όλμους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 εθνοφρουροί.

Εθνοφρουροί ήταν και οι 3 όμηροι που αποκεφαλίστηκαν από μια οργάνωση με την επωνυμία «Ταξιαρχίες Ιρακινών Εντίμων» με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν για τις κατοχικές δυνάμεις. Οπως μετέδωσε το «αλ Τζαζίρα», υπάρχει βίντεο της εκτέλεσής τους. Χτες, απήχθησαν, επίσης, 4 Ιορδανοί οδηγοί και 1 Αμερικανο-λιβανέζος επιχειρηματίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμονή Αλάουι στις εκλογές παρά τη διάχυση των συγκρούσεων (2004-11-30 00:00:00.0)
Στόχος: Φαλούτζα (2004-11-06 00:00:00.0)
Κλιμάκωση, και πάλι, στο Ραμαζάνι (2004-10-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση επιμένει ο Αλάουι (2004-09-21 00:00:00.0)
Κρίσιμες ώρες στη Νατζάφ (2004-08-26 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις μετά τις εξαγγελίες «εκτάκτων μέτρων» (2004-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ