Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις στις «αντιδραστικές» θέσεις Αράπογλου

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τα «μαζέψει», ενώ με το μέρος του διοικητή της ΕΤΕ τάσσονται οι επιχειρηματίες

Σε διπλωματική «αναδίπλωση» προχώρησε χτες η κυβέρνηση, γύρω από τις αντιδραστικές θέσεις που διατύπωσε προχτές από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο - διορισμένος από τη ΝΔ - διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας Τ. Αράπογλου.

Ετσι, με δηλώσεις που έκανε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος άφησε - φραστικά - ακάλυπτο τον διοικητή της ΕΤΕ, δηλώνοντας πως την οικονομική πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον Τ. Αράπογλου, που διατύπωσε την άποψη πως πρέπει να τερματιστεί η κρατική στήριξη και υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους οικονομικά ασθενέστερους, ο Ε. Αντώναρος χαρακτήρισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξή τους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Αράπογλου δεν είναι μέλος της κυβέρνησης.

Στο πλευρό του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, όμως, στάθηκε χτες η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εκφράζοντας τη συνολική συμφωνία της με τις προκλητικές αντιλαϊκές και αντεργατικές δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της ΕΤΕ!!! Η μόνη διαφωνία που εκφράζει η ΕΣΕΕ αφορά αποκλειστικά στα όσα είπε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Πολλά από όσα είπε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θεωρούνται αυτονόητα και απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις και απόψεις της ΕΣΕΕ, για το μείγμα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να διασφαλίσει την αναπτυξιακή της προοπτική και την ευημερία του συνόλου των Ελλήνων πολιτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ επιβεβαιώνοντας τον πολιτικό και συνδικαλιστικό κατήφορο της ηγεσίας της πλειοψηφίας της διοίκησής της. Οσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΕΣΕΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι η αναφορά του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έλαβε υπ' όψιν τη γενικότερη ευρωπαϊκή και παγκόσμια στροφή προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν πλούτο και απασχόληση για όλους και το βασικότερο την κοινωνική συνοχή που είναι η προμετωπίδα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Ασημακόπουλος απέφυγε να κρίνει το σύνολο των δηλώσεων του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι ελπίζει πως οι θέσεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες που δεν είναι ανταγωνιστικές και στηρίζονται στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη, τα οποία η αγορά χαρακτηρίζει τοκογλυφικά, να εξοβελιστούν οι άνεργοι αφού δεν είναι ανταγωνιστικοί και να κλείσουν οι δημοκρατίες που δεν είναι ανταγωνιστικές, αντικαθιστούμενες από μάνατζερ και γιάπις του Γέιλ και του Χάρβαρντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ