Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος: Φαλούτζα

Κατοχικά άρματα έξω από τη Φαλούτζα

Associated Press

Κατοχικά άρματα έξω από τη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη νύχτα μέρα έκαναν οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν, αργά χτες βράδυ τις νότιες συνοικίες της Φαλούτζα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι κατοχικές δυνάμεις πλήττουν την περιοχή με πυκνά πυρά πυροβολικού και αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές. Αν και δεν ήταν βέβαιο ότι η επίθεση αυτή αποτελεί τα προεόρτια της σαρωτικής επίθεσης κατά της πόλης που έχει προαναγγελθεί, η αντίστροφη μέτρηση σαφέστατα έχει αρχίσει.

Ηδη, τα τελευταία 24ωρα, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές πύκνωσαν ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι πρώτες μάχες άρχισαν να μαίνονται στα νότια και στα ανατολικά προάστια της πόλης από χτες το πρωί. Οπως έγινε γνωστό, από τις αρχές της βδομάδας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με επιστολές προς τον Πρόεδρο Μπους, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, τους προειδοποιεί κατά μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Φαλούτζα, τονίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για το μέλλον του Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κατοχικές δυνάμεις, με τηλεβόες και φυλλάδια στα αραβικά, κάλεσαν όλα τα γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν την πόλη. Επίσης, προειδοποίησαν όλους τους άνδρες κάτω των 45 ετών να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την πόλη γιατί θα «συλληφθούν ή θα πυροβοληθούν» και ζήτησαν από τους κατοίκους να βοηθήσουν «στη σύλληψη των τρομοκρατών».

Την αίσθηση ότι η εξαπόλυση γενικευμένης επίθεσης είναι θέμα ωρών ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Ιρακινού δοτού πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες. Ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει την πόλη από τους τρομοκράτες» και υπογράμμισε ότι «το παράθυρο μιας ειρηνικής διευθέτησης έχει κλείσει».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κατοχικών δυνάμεων, στην ευρύτερη επαρχία της Φαλούτζα, στην αλ Ανμπάρ, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 2 πεζοναύτες και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Αργά το απόγευμα, από οβίδες που έπληξαν μία από τις βάσεις που έχουν στήσει οι αμερικανικές δυνάμεις στην περίμετρο της πόλης σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5, ενώ από τις αλλεπάλληλες νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 4.

Οπως υποστήριζαν πηγές προσκείμενες στις κατοχικές δυνάμεις, δεν αποκλείεται η ολοκληρωτική επίθεση κατά της Φαλούτζα να συνδυαστεί με ανάλογη επιχείρηση και στη γειτονική πόλη Ραμάντι, όπου από τις αρχές της βδομάδας σημειώνονται συγκρούσεις στα προάστια. Στο Μπάλαντ χτες 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας κοντά σε περίπολο. Στην ίδια πόλη χτες βρέθηκε το πτώμα ενός Ιρακινού οδηγού αυτοκινήτου που εργαζόταν σε εταιρία που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ αντίθετα, απελευθερώθηκαν 1 Νεπαλέζος όμηρος και 2 Λιβανέζοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ