Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για το μελλοντικό ... «πόθεν έσχες»

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 5 ήταν ανέκαθεν παρεξηγημένος, αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μας βγάλει από φορολογικές περιπέτειες τις οποίες ενδέχεται ν' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Στον κωδικό 655, για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε κάποια πηγή εισοδήματος του 1999, που έπαψε να υφίσταται από την 1 Γενάρη. Για παράδειγμα, κάποιο ακίνητο από το οποίο εισπράτταμε νοίκι. Αν δηλώσουμε τη διακοπή εκμίσθωσης (λόγω πώλησης ή για κάποιο άλλο λόγο), τότε στο εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι μειωμένη μέχρι και 100% η προκαταβολή φόρου που πληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα.

Στο κωδικό 693 αναφέρουμε εισπράξεις ποσών του 1999 από πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα ΙΧ, μοτοσικλέτες κλπ.

Στο κωδικό 657 γράφουμε απαλλασσόμενα από φόρο εισοδήματα που είχαμε πέρσι (πολεμικές συντάξεις κλπ.) ή εισοδήματα που δεν πρόκειται να επαναληφθούν φέτος (το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης κλπ.). Η αναγραφή του ποσού θα μας δώσει τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα να δικαιολογήσουμε την προέλευση χρημάτων που θα ξοδέψουμε για κάποια αγορά.

Για τον ίδιο λόγο συμφέρει να συμπληρώσουμε, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, τονκωδικό 659, ο οποίος αφορά εισοδήματα από τόκους που εισπράξαμε από τράπεζες ή από τίτλους του Δημοσίου, ή το κέρδος που αποκομίσαμε από αγοραπωλησίες μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ