Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Δυναμικά στο δρόμο του αγώνα

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των αυριανών παναγροτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνει σε διάφορες περιοχές της χώρας η ΠΑΣΥ

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους
Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους
Δυναμική απάντηση στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική δίνει αύριο η μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά με τα μαχητικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε διάφορους νομούς της χώρας. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους. Παράλληλα, απαιτούν την ικανοποίηση χρόνιων, αλλά και νέων, αιτημάτων τους. Τα σημαντικότερα από τα αιτήματά τους είναι η ανάπτυξη νέων παραγωγικών συνεταιρισμών, η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, η μείωση του κόστους παραγωγής, η πλήρης ασφάλιση και έγκαιρη αποζημίωση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, η ουσιαστική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, μέτρα για την αναβάθμιση της ζωής στο χωριό κ.ά.

Μέλη της ΠΑΣΥ περιοδεύουν τις τελευταίες μέρες και ενημερώνουν τους παραγωγούς για τους στόχους της κινητοποίησης, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια. Οπως διαπιστώνουν τα μέλη της ΠΑΣΥ - μιλώντας με τους παραγωγούς - υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, καθώς η κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά πάει από το κακό στο χειρότερο. Με δυσκολία πουλάνε τα προϊόντα τους και όταν τα πουλάνε οι τιμές που παίρνουν μετά βίας αρκούν για να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Σε ολόκληρη τη χώρα παρατηρείται μείωση των φετινών τιμών στα περισσότερα προϊόντα από τον προηγούμενο χρόνο που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες από τα προηγούμενα έτη. Για παράδειγμα, οι τελικές τιμές που θα εισπράξουν οι παραγωγοί σταφυλιών στην Καβάλα, την επαρχία Αλμωπίας του νομού Πέλλας και στην Ημαθία είναι περίπου 11 με 12 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι είχαν πληρωθεί 20 λεπτά. Στην Κεντρική Μακεδονία χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι πληρώθηκαν οι παραγωγοί για τα κεράσια, ενώ το φετινό εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών θα είναι για ακόμη μια χρονιά πολύ χαμηλό, καθώς οι τιμές που δόθηκαν για τα συμπύρηνα και τα επιτραπέζια ήταν απαράδεκτα χαμηλές. Στη βιομηχανική ντομάτα, στις πατάτες, στα ακτινίδια, στα αμνοερίφια, στο αγελαδινό γάλα οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Στα καπνά οδηγούμαστε σταδιακά στην εξαφάνιση μιας δυναμικής καλλιέργειας με το δέλεαρ κάποιων επιδοτήσεων μέχρι το 2009.

Μόνος ένας δρόμος υπάρχει για την αντιμετώπιση από τη φτωχομεσαία αγροτιά της δυσμενούς αυτής κατάστασης που διαμορφώνεται σε βάρος της και χρόνο με το χρόνο θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο.

Στη Θεσσαλία

Στο Νομό Λάρισας, στις 11 το πρωί μεθαύριο Σάββατο, θα γίνουν τέσσερα μαχητικά συλλαλητήρια, με αγροτικά μηχανήματα και συγκεκριμένα στην πλατεία Λαού των Φαρσάλων, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και στους Δήμους Νίκαιας και Πλατυκάμπου.

Στην Καρδίτσα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

Στα Τρίκαλα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μακεδονία - Θράκη

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Ν. Χαλκηδόνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 π.μ.

Στην Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι.

Στα Γιαννιτσά στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στις Σέρρες, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στις 11 το πρωί.

Στην Ορεστιάδα, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 11 το πρωί.

Στο Κιλκίς στις 11 π.μ. μπροστά στη Νομαρχία Κιλκίς και την ίδια ώρα στην Επισκοπή Ημαθίας.

Στη Φθιώτιδα

Το Παμφθιωτικό Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πάρκου, στη Λαμία.

Στην Πελοπόννησο

Στις 10.30 το πρωί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη Λέσβο

Στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ