Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους

Κάλεσμα ενότητας από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στους ΟΤΑ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στους ΟΤΑ
Αρκετά υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στους ΟΤΑ στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, οι οποίοι αντιδρούν στην πολιτική συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις ήταν αυτές που έδωσαν και πάλι δυναμικό αγωνιστικό παλμό στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση της Αθήνας, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενότητας των εργαζομένων, με στόχο την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση αιτημάτων ικανών να καλύπτουν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους όπως: 1.200 ευρώ κατώτατο μισθό, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κ.ά. Την ίδια στιγμή, έγινε φανερό ότι οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, δεν είχαν φροντίσει να κινητοποιήσουν ούτε τις δυνάμεις που διαθέτουνε υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων, έστω και αν κάποιες από αυτές είχαν ψηφίσει υπέρ.

Εργαζόμενοι από την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, το πράσινο και αλλού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων συγκεντρώθηκαν, νωρίς το πρωί στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργάνωσε η Συντονιστική Σωματείων και Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Βάθης. Χαιρετισμούς απηύθυναν τα μέλη της Συντονιστικής, Β. Πετρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και Θ. Τσούκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ταύρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων. Λίγη ώρα μετά, οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου ήταν καθορισμένη η κεντρική συγκέντρωση.

Ο Μπ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι ζούνε σε συνθήκες διαρκούς συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για χάρη «της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Είναι ανάγκη «οι εργαζόμενοι απορρίπτοντας αυτή την πολιτική, να κάνουν μαζική δουλιά στα σωματεία τους. Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, να κάνουν βήματα μπροστά για ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους». Αναφερόμενος στο νόημα της ενότητας των εργαζομένων τόνισε ότι δεν καθορίζεται από το αν μια συγκέντρωση ή πορεία θα είναι κοινή αλλά «από τους κοινούς στόχους, το πλαίσιο, τον προσανατολισμό που θα αποκαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων και, ταυτόχρονα θα συγκρούεται με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής». Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης, συνέχισε, πολλές φορές χρησιμοποιούν «ευέλικτες τακτικές», προκειμένου «να υλοποιηθούν οι αντεργατικές πολιτικές». Οπως η υιοθέτηση στα λόγια υπαρκτών προβλημάτων της εργατικής τάξης ακόμα και αιτημάτων παρόμοιων με αυτά του ταξικού κινήματος. «Μην έχετε όμως καμία αυταπάτη» ότι αυτά τα αιτήματα τα στηρίζουν και στην πράξη, γιατί τότε θα έρχονταν σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετούν. Καλούμε, συνέχισε, τους εργαζόμενους να τους βάλουν στο περιθώριο για να προσθέσει πιο κάτω ότι η πάλη των εργαζομένων θα γίνει πιο αποτελεσματική και οι λαϊκοί αγώνες πιο δυνατοί όσο πιο γρήγορα «αλλάξει ριζικά η κατάσταση μέσα στα Συνδικάτα με την ισχυροποίηση της ταξικής γραμμής και την απομόνωση όσων υπηρετούν την ταξική ειρήνη».

Μετά την ομιλία, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο δρόμο το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων με συνθήματα και πανό διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική και τη συναίνεση με συνθήματα όπως: «Αυτή την πολιτική την αντιλαϊκή εμείς θα τη θάψουμε στη χωματερή» και «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά». Ενώ απαίτησαν: «Πρόνοια, Υγεία δικαίωμα των εργατών και όχι για εμπόρευμα των κεφαλαιοκρατών» κ.ά. Φθάνοντας στην Κλαυθμώνος αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Νάκο, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Σήμερα, οι εργαζόμενοι προχωράνε στη δεύτερη ημέρα απεργίας, ενώ το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, θα συνεδριάσει, προκειμένου να προγραμματίσει την παραπέρα δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ