Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αποδείξεις μειώνουν το φόρο

Ανάλογα με τις αποδείξεις, από αυτές που αναγνωρίζει η εφορία, που θα βάλουμε στη φορολογική μας δήλωση μπορεί να «κερδίσουμε» κάποια μικροποσά φόρου

Στον ΠΙΝΑΚΑ 8 μπορούμε να γράψουμε τα διάφορα έξοδα που είχαμε το 1999 και τα οποία μπορούν είτε να εκπέσουν από το εισόδημα, να αφαιρεθούν δηλαδή πλήρως, ή να μειώσουν σε κάποιο ποσοστό το λεγόμενο φορολογητέο εισόδημα. Ας δούμε τι δαπάνες μπορούμε να γράψουμε σ' αυτόν τον πίνακα και ποιο θα είναι το φορολογικό όφελος, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι οι δαπάνες του πίνακα είναι προσωπικές και μπορούν να αφαιρεθούν, κατά περίπτωση, από το εισόδημα του φορολογούμενου ή της συζύγου του, εκτός από τις "Οικογενειακές Δαπάνες", που υπολογίζονται στο εισόδημα και των δύο.

Στον κωδικό 051 γράφουμε τις δαπάνες για ιατρική - νοσοκομειακή περίθαλψη. Για κάθε δαπάνη συνυποβάλλουμε τις σχετικές αποδείξεις. Στους κωδικούς αυτούς μπορούμε να συμπεριλάβουμε δαπάνες για φυσικοθεραπεία ή λουτροθεραπεία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική γνωμάτευση γιατρού. Επίσης μπορούμε να γράψουμε το 50% της δαπάνης που καταβάλαμε σε οίκους ευγηρίας.

Κωδικός 053: Εδώ γράφουμε τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που βεβαιώνονται από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία και αφορά κύρια πληρωμές για εξαγορά ενσήμων, πληρωμή εισφορών παλαιοτέρων χρόνων. Τα ποσά εκπίπτουν κατά 100%. Εννοείται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν αφαιρεθεί από το μισθό μας στη διάρκεια του χρόνου δεν περιλαμβάνονται σ' αυτούς τους κωδικούς, μια και ήδη έχουν αφαιρεθεί από τη βεβαίωση του εργοδότη.

Κωδικοί 057, 059, 061: Στους κωδικούς αυτούς γράφουμε όλων των ειδών τις δωρεές, που βεβαίως λίγους μισθοσυντήρητους αφορούν, που βεβαιώνονται με σχετικά επίσημα έγγραφα. Η έκπτωση από το εισόδημα εξαρτάται από τον αριθμό και το ύψος των δωρεών, από το φορέα στον οποίο γίνονται και το εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογιστεί από την εφορία.

Κωδικός 063: Οσοι έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Για τους υπόλοιπους θυμίζουμε ότι οι τόκοι που πληρώθηκαν στη διάρκεια του 1999 για δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας εκπίπτουν σε ποσοστό 100%. Οι σχετικές βεβαιώσεις στέλνονται από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών τα ποσά που θα γράψουμε σ' αυτόν τον κωδικό, πρέπει να εμφανίζονται και στο κωδικό 727 του ΠΙΝΑΚΑ 6.

Κωδικός 055: Οι δαπάνες αυτές αφορούν δαπάνες για αγορά και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, τις εγκαταστάσεις και συσκευές φυσικού αερίου. Τα σχετικά ποσά εκπίπτουν από το εισόδημα κατά 75%.

Κωδικός 073: Από τη δαπάνη για ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων κλπ. η μείωση του φόρου, που γλιτώνει ο φορολογούμενος, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 15% του ποσού της δαπάνης που αναγνωρίζεται για έκπτωση από το εισόδημα. Το ποσό έκπτωσης είναι μέχρι το 4% του οικογενειακού εισοδήματος και σε κάθε περίπτωση όχι μεγαλύτερο των 200.000 δρχ.

Κωδικός 075: Εδώ μπορούμε να βάλουμε το σύνολο των αποδείξεων (από ταμειακή μηχανή, διπλότυπες αποδείξεις κλπ.), που έχουμε μαζέψει το 1999. Το σύνολο των αποδείξεων μπορεί να είναι μέχρι 1.000.000 δραχμές και η δαπάνη μπορεί να αφορά αγορές αγαθών (π. χ. οικιακών συσκευών, επίπλων, ενδυμάτων, υποδημάτων, υφασμάτων, βιβλίων, χαρτικών, φαρμάκων κλπ.) ή την πληρωμή υπηρεσιών γενικά (π. χ. εγκατάσταση και επισκευή οικιακών συσκευών και αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ., ενοίκιο θερινής κατοικίας, δίδακτρα νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, γυμναστηρίων κλπ., δαπάνη σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια κλπ). Δεν «πιάνονται» αποδείξεις για αγορά τροφίμων και ποτών, καυσίμων, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια συγκοινωνιών, ασφάλιστρα για οποιεσδήποτε ασφαλίσεις και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Η έκπτωση εισοδήματος για αποδείξεις 1.000.000 δρχ. μπορεί να φτάσει τις 300.000 δραχμές και επιμερίζεται στα εισοδήματα των δύο συζύγων από την εφορία.

Οι δαπάνες για νοίκι

Κωδικός 075: Συμπληρώνουμε όπως ακριβώς το ζητάει ο σχετικός πίνακας τα στοιχεία που αφορούν το νοίκι που πληρώσαμε το 1999. Απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε πέρα από το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ του εκμισθωτή μας. Το ποσό θα γραφεί στη στήλη του φορολογούμενου ή της συζύγου του, ανάλογα με το ποιος έχει υπογράψει το συμβόλαιο.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις περιπτώσεις που πληρώνουμε νοίκι για παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη της χώρας, δαπάνη την οποία γράφουμε ξεχωριστά για κάθε παιδί στους κωδικούς που ακολουθούν.

Από αυτή τη δαπάνη του 1999 για νοίκια το ΚΕΠΥΟ θα αφαιρέσει από το φορολογητέο εισόδημα το 100% της δαπάνης αν το ετήσιο ενοίκιο είναι μέχρι 150.000 δραχμές (εδώ γελάνε). Για δαπάνη πέραν των 150.000 δραχμών εκπίπτει το 40% και μέχρι να συμπληρωθεί συνολικό ποσό έκπτωσης 250.000 δραχμές. Με δυο λόγια, για να μην μπερδευόμαστε με τις διάφορες πράξεις, όσοι πληρώνουν νοίκι μεγαλύτερο των 33.000 δραχμών το μήνα έχουν «έκπτωση» εισοδήματος 250.000 δραχμές!

Κωδικοί 079- 085: Στους κωδικούς αυτούς μπορούμε να γράψουμε τις διάφορες δαπάνες για δίδακτρα σε σχολεία, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κλπ. που έγιναν για τον ένα από τους δύο συζύγους για τα παιδιά τους. Τα ποσά της έκπτωσης υπολογίζονται όπως και οι εκπτώσεις για το νοίκι.

Οι τελευταίοι πίνακας

ΠΙΝΑΚΑΣ 9: Φέτος, οι φόροι που παρακρατήθηκαν, ή πληρώθηκαν πέρσι είναι συγκεντρωμένοι στον πίνακα αυτό, τον οποίο συμπληρώνουμε με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στις βεβαιώσεις εισοδήματος που πήραμε είτε από τον εργοδότη μας, είτε από το ταμείο που μας συνταξιοδοτεί.

ΠΙΝΑΚΑΣ 10: Πρόκειται για τον πίνακα που μέχρι πέρσι συνόδευε τα στοιχεία του φορολογούμενου στην πρώτη σελίδα του Ε1. Η συμπλήρωσή του είναι τυφλοσούρτης. Στο αριστερό μέρος αναφέρουμε τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας ή αυτά που σπουδάζουν, ή αυτά που υπηρετούν στο στρατό. Στο δεξί μέρος τους γονείς, ανήλικοι συγγενείς που είναι ορφανοί και αδελφοί με αναπηρία πάνω από 67%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 11: Συμπληρώνεται από τη ΔΟΥ και αφορά ποσά προκαταβολής φόρου που έχουμε πληρώσει με το προηγούμενο εκκαθαριστικό. Τέλος στον ΠΙΝΑΚΑ 12 γράφουμε το τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θέλουμε να κατατεθεί η επιστροφή φόρου ΑΝ στο τέλος της εκκαθάρισης προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ