Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα γενέθλια

Ο μπάρμπα Μήτσος είχε χτες τα γενέθλιά του. Εκλεισε τα 86. Δεν είναι και λίγο πράγμα να ξεγελάς το χάρο για 9 σχεδόν δεκαετίες και μάλιστα όταν τον έχεις αντικρίσει κατάματα εκατοντάδες φορές.

Ο μπάρμπα Μήτσος γεννήθηκε στη Δραπετσώνα ένα ψυχρό πρωινό του Νοέμβρη του 1917. «Γεννήθηκα μαζί με το Κόμμα» συνηθίζει να λέει χαριτολογώντας. Και όχι μόνο. Ακολούθησε τα βήματά του μέχρι και σήμερα που κοντεύει το βιολογικό του τέλος. Από 9 χρονών εργάτης. Στις πρώτες απεργίες πήγε όχι γιατί του το επέβαλε κάποια εντολή αλλά η ίδια η ανέχεια. Λίγο μετά το μικρόσωμο αγόρι ένωσε άρρηκτα τη μοίρα του με τη μοίρα του Κόμματος που γεννήθηκε μαζί του λίγες γειτονιές πιο πέρα από τη φτωχογειτονιά του. Ηταν πολύ μικρός, όταν βίωσε τις πρώτες απολύσεις, το κυνήγι της ασφάλειας, τις πρώτες φυλακίσεις. Κι όταν μια μέρα η δικτατορία φάνηκε σαν η μόνη λύση, εκείνος από τους πρώτους δοκίμασε τα βασανιστήρια για να αποκηρύξει το συνομήλικό του Κόμμα. Δεν το 'κανε. Και τον έστειλαν στ' Ανάπλι. Θέλανε να τον δώσουν στους Γερμανούς όταν αυτοί μπήκαν στην Ελλάδα, μα το 'σκασε. Στα κατσάβραχα της Ρούμελης βρήκε παλιά αδέλφια και, μην έχοντας να χάσουν τίποτα άλλο από το αίμα και τις αλυσίδες τους, άρχισαν να γράφουν σελίδα τη σελίδα, σταγόνα τη σταγόνα με το αίμα τους την Ιστορία. Μετά ήρθε η απελευθέρωση και η νέα υποδούλωση για λίγο στους Αγγλους και μετά στους Αμερικανούς. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο μπάρμπα Μήτσος τα πέρασε στα ξένα, στην παρανομία και στην εξορία.

Ηταν εξόριστος στο Λακί όταν ανήμερα των γενεθλίων του το 1973 κλαδεύτηκαν νέα παιδιά του λαού που συνέχιζαν το δικό του αγώνα. Από τότε ο μπάρμπα Μήτσος άρχισε να γιορτάζει τα γενέθλια του. Κάθε 17 του Νοέμβρη σέρνει τα κουρασμένα του βήματα στην γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου για ν' αφήσει ένα γαρίφαλο στα «παιδιά του» που έπεσαν εκεί. Αλλωστε αυτή είναι η μόνη του οικογένεια πια. Αυτή και το Κόμμα του. Η φυσική του οικογένεια, ο γιος του, τον έχει ξεχάσει απορροφημένος από τους δείκτες του χρηματιστηρίου και την πορεία της μικροεπιχείρησής του. Μάλιστα, δε χάνει ευκαιρία να του θυμίζει πως οι αγώνες του ήταν μάταιοι, πως «η Ιστορία ξέγραψε» το Κόμμα για το οποίο αγωνίστηκε.

Ο μπάρμπα Μήτσος φτάνει και φέτος στο Πολυτεχνείο. Μέσα στο πλήθος αφήνει κι αυτός ένα κόκκινο γαρίφαλο γιορτάζοντας έτσι τα 86α του γενέθλια. Ομορφος μήνας ο Νοέμβρης. Τέτοιες μέρες γιορτάζει ο ίδιος, γιορτάζει το Κόμμα του, γιορτάζει ο αγώνας των ανυπότακτων του Πολυτεχνείου που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να τον βάλουν στο «μουσείο». Ξαφνικά, ένα μπλοκ με κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα πλησιάζει. Μα αυτός ο νέος που κρατά το πανό δεν είναι γνωστός; Τα θολωμένα από τη συγκίνηση γέρικα μάτια τον αναγνωρίζουν. Είναι ο εγγονός του, ο Δημητράκης, πρωτοετής στο Πάντειο που φωνάζει: «Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας. Τιμημένο Κ.Κ.Ε.»! Ο μικρός τον αναγνωρίζει. «Παππού συνεχίζουμε» φωνάζει σφίγγοντας τη γροθιά του.

Αχ τι αξέχαστα γενέθλια είναι αυτά! Μωρέ ασ' τους να μιλάνε για χαμένους αγώνες και χαμένες γενιές. Ας έρθουν εδώ να δούνε ποιοι ξόφλησαν και ποιοι έχουν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιστορία.


Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ