Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οριστικά στο αρχείο το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Στο αρχείο μπαίνει οριστικά η υπόθεση με το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999, που είχε ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέτρεπε τους μικροκαταθέτες να επενδύουν τις καταθέσεις τους στο Χρηματιστήριο, ενώ η ΝΔ σιωπούσε.

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του (2807/2004) απέρριψε την έφεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Γ. Κολιοκώστας κατά σκέλους του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για το Χρηματιστήριο.

Ο Γ. Κολιοκώστας είχε ασκήσει έφεση μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορούσε πέντε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την περίοδο από το Νοέμβρη 1999 μέχρι και την 31η Δεκέμβρη του ιδίου έτους.

Με το αμετάκλητο βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών αποφαίνεται ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η έφεση Κολιοκώστα για τα πρώην μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και να παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος τους, όπως έγινε και με την περίπτωση της εταιρίας «Altec». Οι εφέτες από την αξιολόγηση των στοιχείων αποφαίνονται ότι το σκεπτικό των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση ήταν πλήρως αιτιολογημένο και καλώς δε δεν οδηγήθηκαν σε παραπομπή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμά του, είχε παύσει οριστικά, λόγω παραγραφής (παρήλθε πενταετία), την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον των μελών του ΔΣ του Χρηματιστηρίου και μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορούσε τη στάση που επέδειξαν την κρίσιμη περίοδο του σκανδάλου με τις μετοχές φούσκες, καθώς δεν ενημέρωσαν τους επενδυτές για τις ψευδείς ειδήσεις ούτε και απέσυραν από τον κατάλογο διαπραγμάτευσης τις εταιρίες με τις μετοχές φούσκες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας παρενέβη στην υπόθεση και ζήτησε την άσκηση έφεσης με έναν τρόπο που αποδοκιμάστηκε από ένα μεγάλο μέρος του δικαστικού και του νομικού κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ