Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Θέματα που αφορούν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Βρετανίας, συζήτησαν χτες στο Λονδίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, με τον Βρετανό ομόλογό του Τζ. Χουν. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον αμυντικό - τεχνικό τομέα και ζητήματα, όπως τα αποκαλούν, περιφερειακής ασφάλειας. Ο Ελληνας υπουργός στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα εξοπλισμών, λόρδο Μπαχ και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και του Μόνιμου Μεικτού Επιχειρησιακού Στρατηγείου.

Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα κοινής εκπαίδευσης και στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και στον τεχνικό τομέα των οπλικών συστημάτων. Αναφορικά με το θέμα του ευρωμαχητικού «Eurofighter» είπε ότι το θέμα «απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Οσον αφορά τη συνεργασία Βρετανίας και Ελλάδος για συμμετοχή σε λεγόμενες «ειρηνευτικές επιχειρήσεις», ο Ελληνας υπουργός Αμυνας προανήγγειλε ελληνική συμμετοχή και στις νέες δυνάμεις που συγκροτούνται στα πλαίσια του λεγόμενου ευρωστρατού. Πρόκειται για τις ταχυκίνητες και αυτοδύναμες μικρές μονάδες «battle groups» (τακτικά συγκροτήματα μάχης). «Η συζήτηση, είπε, που γίνεται τελευταία στην ΕΕ για τα "battle groups" θα καταλήξει την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μία κοινή συνεργασία μεταξύ υπουργών Αμυνας και υπουργών Εξωτερικών. Εκεί, βεβαίως, θα ληφθούν αποφάσεις και εκεί τα κράτη - μέλη θα δηλώσουν τις συμμετοχές τους». Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς για το σώμα αυτό θα διατεθούν τμήματα από τις Ειδικές Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ