Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δρομολόγησαν τη διχοτόμηση της Κύπρου

Στη δημιουργία δρόμου για τη βαλκανοποίηση και ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου, προχώρησε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ψηφοφορίας στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπερψήφιση των εκθέσεων SAMUELSEN, που αφορά στην πρόταση για ένταξη της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθώς και την έκθεση ROTHE που αναφέρεται στη «σύσταση μέσου σηματοδοτικής στήριξης, ώστε να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη, ο Βρετανός επίτροπος Κρις Πάτεν ισχυρίστηκε ότι «το χρηματοδοτικό μέσο έχει σαν στόχο να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων και με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική επανένωση της νήσου», ενώ ο Α. Νικολάι υπογράμμισε «τη δήθεν επιτακτική ανάγκη τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτές εκθέσεις οδηγούν σε ευρωδιχοτόμηση του μαρτυρικού νησιού, αφού δε δίνουν την ενίσχυση στους Τουρκοκυπρίους, αλλά στο κατοχικό καθεστώς, που εντάσσεται στην υπηρεσία ανασυγκρότησης σαν ξεχωριστό κράτος, νομιμοποιώντας και παγιώνοντας με αυτόν τον τρόπο κι εντός των οργάνων της ΕΕ την τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το ψευδοκράτος.

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι καταψηφίζει και τις δύο εκθέσεις για τη χρηματοδότηση του ψευδοκράτους και της κατεχόμενης Κύπρου και στηρίζει την πάγια θέση του Κόμματος για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη. Επισημαίνεται, μάλιστα, από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ότι «η ΕΕ χρησιμοποιεί την υπηρεσία ανασυγκρότησης ως μέσο για την οικονομική και πολιτική χειραγώγηση των κρατών, που δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα των βρώμικων επεμβάσεων στα Βαλκάνια και τώρα προχωρά στην ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου». Παράλληλα, αναφέρουν, ότι «η Κομισιόν μετά το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν εντάσσει τη χρηματοδότηση των κατεχόμενων περιοχών στην υπηρεσία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, θεωρώντας την Κύπρο σαν τρίτη χώρα, ενώ με την απόφαση της χρηματοδότησης η ΕΕ αναγνωρίζει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος».

Ο κυπριακός λαός δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί ως τετελεσμένα γεγονότα τις αποφάσεις της ΕΕ. Η πάλη για ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο θα κριθεί στους λαϊκούς αγώνες κι όχι στις αίθουσες του Στρασβούργου και των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ