Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H εξέγερση μάς εμπνέει στο σήμερα

Πλήθος κόσμου και χτες στο χώρο του Πολυτεχνείου. Συγκινητική η εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού πριν την πορεία

Μαζική ήταν από το πρωί χτες η προσέλευση του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου το μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης είχε καλυφθεί πλήρως από τα στεφάνια και τα κόκκινα γαρίφαλα. Πολλοί μαθητές, με αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων τους και των συντονιστικών τους, κατέφθαναν στο χώρο μετά τη σχολική γιορτή, για να καταθέσουν στεφάνι και να δηλώσουν ότι το «Πολυτεχνείο» όχι μόνο τους συγκινεί αλλά και τους εμπνέει στα σύγχρονα δικά τους αιτήματα. Εντονη ήταν και η παρουσία φοιτητικών συλλόγων κι άλλων μαζικών φορέων, γονιών με τα παιδιά τους κι ιδιαίτερα συγκινημένων ηλικιωμένων.

Ο χώρος άρχισε να αδειάζει στη 1 το μεσημέρι κι ο κόσμος να παίρνει τη θέση του στις προσυγκεντρώσεις για την πορεία.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι, μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης αλλά και με έντονη την πεποίθηση ότι ο αγώνας του 1973 μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα, έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού.

«Το νόημα της εξέγερσης παραμένει ζωντανό, οι στόχοι της παραμένουν επίκαιροι, σε πείσμα όσων προσπάθησαν να τους παραχαράξουν», τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, προσθέτοντας ότι το «Πολυτεχνείο» φωτίζει το δρόμο της σύγκρουσης, σήμερα που «ο ιμπεριαλισμός δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του, όπως και τότε στη χούντα». «Η γιορτή μας μετασχηματίζει τη συγκίνηση σε δράση», υπογράμμισε, αφού αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ακολουθούμενης και σήμερα πολιτικής που καθιστούν το «Πολυτεχνείο» επίκαιρο και κάλεσε να εκπληρώσουμε «το δικό μας χρέος», αφού οι αγώνες δε σταματούν ποτέ, αλλά αποτελούν τεράστια δύναμη, ικανή να κινήσει τον κόσμο και να τον ανατρέψει.


Eurokinissi

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - '74, Μιχάλης Βαρδάνης, μίλησε για τη δυναμική του αγώνα του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν δυνάμεις που κατάφεραν αργότερα να βάλουν το λαό στη γωνία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε κι η διεθνής ισορροπία. Μίλησε ακόμα για το σήμερα, το ρόλο του ΝΑΤΟ, τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και στη χώρα μας, στην Παιδεία, την Υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω ομιλητές, ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, διαβάζοντας το ψήφισμα της συνέλευσης της σχολής, εξέφρασε την άποψη ότι το Πολυτεχνείο δικαιώθηκε και σήμερα προβάλλουν προκλήσεις μιας νέας εποχής. Αντίληψη που προβάλλουν κατά κόρον όσοι θέλουν να ξεχαστεί το πραγματικό νόημα του «Πολυτεχνείου».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών της εξέγερσης, από την Ασπα Μανδηλαρά, εκ μέρους της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας και το «Επέσατε θύματα», σε κλίμα συγκίνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χειρότερο μάθημα για τους μαθητές... (2009-11-21 00:00:00.0)
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία (2005-11-17 00:00:00.0)
Το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο (2005-11-10 00:00:00.0)
«Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας» (2001-11-20 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (2001-11-13 00:00:00.0)
Το ΣΕΗ για το Πολυτεχνείο (1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ