Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δεσμώτες αγωνιστές στην ΕΛ - ΝΤΑΜΠΑ

Η άμμος δέρνει ανελέητα τις σκηνές μας, ο άνεμος σπάει τα σκοινιά, ξεριζώνει τους πασσάλους. Κάνουμε έναν απελπισμένο αγώνα για να κρατήσουμε τις σκηνές μας, για να βουλώσουμε τις τρύπες, τις χαραμάδες. Μάταιος κόπος. Η άμμος τρυπώνει παντού. Η ατμόσφαιρα μέσα στις σκηνές είναι θαμπή. Εχουμε άμμο στα ρούχα μας, στο στόμα μας, στα μάτια μας, στ' αυτιά μας. Είναι οι πιο φριχτές, οι πιο βασανιστικές μέρες στο στρατόπεδο της ΕΛ - ΝΤΑΜΠΑ...

Ετσι ζωντανά περιγράφει το αφρικανικό στρατόπεδο που έστησαν οι Βρετανοί, μετά την επέμβαση που έκαναν στη χώρα μας, το Δεκέμβρη του 1944 - ο παλαίμαχος αγωνιστής και συνάδελφος Αλέξης Καρρέρ.

Εξήντα χρόνια από τότε, ανασύρονται οι κιτρινισμένες σελίδες ημερολογίου του Αλέξη και αποτελούν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με επιμέλεια του γιου του Αρη Καρρέρ.

Ο Αλέξης Καρρέρ, μετά από ένα ατύχημα, μένει καθηλωμένος σε ένα κάθισμα. Αυτός ο δεινός ορειβάτης και χειμερινός κολυμβητής, που υπηρέτησε στον πόλεμο του 1940, στο τάγμα χιονοδρόμων.

Από την προπολεμική εποχή ήταν μέλος του ΚΚΕ και αργότερα στέλεχος του ΕΑΜ, γραμματέας του Γραφείου της Στερεάς Ελλάδας, επίτροπος στο στρατοδικείο της XIII μεραρχίας, διευθυντής της εφημερίδας «Ρούμελη» και μετά την απελευθέρωση στέλεχος και δάσκαλός μου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», έως τη μέρα που μας μετέφεραν στην Ικαρία, στο ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ και φυλακές, για ...ανώτερες σπουδές!

Οπως αναφέρεται στο βιβλίο (Ελ - ΝΤΑΜΠΑ - Η ιστορία της ομηρίας - 60 χρόνια μετά), οι Αγγλοι μετέφεραν στο φριχτό αυτό στρατόπεδο, καταμεσής της Β. Αφρικής, όπου τους περίμενε η ατέλειωτη άμμος και σκορπιοί, 3.000 κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Πολύτιμες μαρτυρίες για όσους μαρτύρησαν εκεί, παρακαταθήκη για τους νεότερους, που πρέπει να μαθαίνουν και να συνεχίζουν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ