Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χιονοστιβάδα φόρων

Η επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας. Αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Αυξήσεις 2,8% στο τιμολόγιο του νερού και αύξηση στο τέλος αποχέτευσης κατά 11% από τις 15 του Δεκέμβρη. Αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 40% και στα καύσιμα μέχρι 20%. Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Αυξήσεις 2,7% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ερχονται αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης στις δημοτικές συγκοινωνίες. Αυξήσεις παντού. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, μια τετραμελής εργατική οικογένεια κάθε χρόνο πληρώνει για έμμεσους φόρους 4.300 ευρώ, που μαζί με τους άμεσους φόρους φτάνουν σε περίπου 5,5 μισθούς ή στο 20% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Μόλις προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών φόρων (για καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό και τραπεζοκαθίσματα) που πληρώνουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ κάτοικοι και καταστηματάρχες, κατά 3,5% για το 2005. Τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες στην Αθήνα έχουν αυξηθεί πάνω από 105% και για τους επαγγελματικούς χώρους 113,5% μέσα σε 10 χρόνια! Οταν το βασικό μεροκάματο, το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε μόλις 63%. Στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ζήτησε να μη γίνει καμία αύξηση για το 2005. Ομως, η διοίκηση του δήμου φόρτωσε νέα οικονομικά βάρη στους δημότες, συνεχίζοντας έτσι την ίδια αντιλαϊκή ρότα που έχει χαραχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι δήμοι της χώρας που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ λειτουργούν ως ένας επιπλέον δίαυλος επιβολής νέων φόρων στους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνει ακόμα περισσότερα στην πλουτοκρατία. Και επιβάλλει στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους ακόμα μεγαλύτερη άμεση και έμμεση φορολογία, αυξημένη μάλιστα κατά 8,9% σε σχέση με το 2004. Το αντίθετο, δηλαδή, από όσα προβλέπει για τους μεγαλοκαρχαρίες ο νέος φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος, στους οποίους παρέχονται γενναίες φοροαπαλλαγές. Και το μπαράζ της αντιλαϊκής πολιτικής κλιμακώνεται...

Το θέατρο των ...«ροζ» σκιών που παίζει η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την προεδρολογία δεν μπορεί να κρύψει όσα γίνονται ή ετοιμάζονται σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Ούτε μπορεί να «πνιγεί» σε ...«αρχιπελάγη» αποχαύνωσης η πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

«Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, τη λιτότητα, τη βαριά φορολογία, την ανεργία». Αυτό φώναξαν χτες στην Καβάλα οι κάτοικοι που διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή νέων δημοτικών φόρων. Αυτό διακηρύσσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στα μεγάλα εργατικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη 9 του Δεκέμβρη. Γιατί ο λαός έχει το δικό του δρόμο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αντίσταση και την κινητοποίηση. Και ενάντια στις δημοτικές αρχές φορομπήχτες, υπηρέτες του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωσή του στο δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ