Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Να μπει τέλος στον εμπαιγμό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ανω Λιοσίων και άλλων δήμων του Θριασίου, διοργανώνει την Κυριακή 28 Νοέμβρη η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, λένε οι κάτοικοι της περιοχής
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, λένε οι κάτοικοι της περιοχής
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 28 Νοέμβρη στη γέφυρα Ζοφριάς, απαντούν οι κάτοικοι και οι φορείς των Ανω Λιοσίων και των άλλων δήμων του Θριάσιου στον εμπαιγμό που υφίστανται τόσα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του Δήμου Α. Λιοσίων, όσον αφορά στην απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε την Κυριακή η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, με τη συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων, συλλόγων γονέων και δασκάλων των σχολείων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, σωματείων εργαζομένων, καθώς και κατοίκων των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν ότι η χωματερή πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς και να μην υπάρξει πλέον καμία δραστηριότητα σχετική με τα σκουπίδια στο Θριάσιο. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς είναι στην ουσία επέκταση της ήδη υπάρχουσας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν, «το Θριάσιο δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση».

Στην εισήγηση, που έκανε εκ μέρους της Γραμματείας της Διαδημοτικής ο Γ. Παπαπαναής τόνισε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη αναλογεί στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους επιλογές να μετατρέψουν το Θριάσιο σε «αποχωρητήριο» της Αττικής. Κατήγγειλε, ακόμη, τη στάση των διοικήσεων του Δήμου Α. Λιοσίων, που τόσα χρόνια αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τη λογική του «πόσα δίνεις και φέρε ό,τι θες».

Με την ανάγκη δραστηριοποίησης των κατοίκων, ώστε να μην υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Ο Χ. Κωστόπουλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» (ΛΑΕ), επισήμανε την ανάγκη οι κάτοικοι του Θριασίου ν' αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τη δράση τους για να απομακρυνθεί η χωματερή από την περιοχή. Κατήγγειλε, επίσης, την καύση των απορριμμάτων που προωθούν οικονομικά συμφέροντα, αλλά και ο δήμαρχος, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταφορά στη χωματερή των απόβλητων της Ψυττάλειας.

Ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτηση εκπροσώπου της δημοτικής αρχής, που δήλωσε ότι η διοίκηση στηρίζει την προσπάθεια της Διαδημοτικής και των φορέων για την απομάκρυνση της χωματερής, όταν την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας ζητάει από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να παραδίδονται στη χωματερή 3.000 τόνοι σκουπιδιών καθημερινά για 25 χρόνια, με σκοπό τη λειτουργία και δεύτερου εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης. Ενώ όλα αυτά τα χρόνια, ο δήμαρχος και η διοίκηση όχι μόνο δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να απομακρυνθεί η χωματερή, αντίθετα επιδιώκουν να συνεχίσει να λειτουργεί, ώστε να εισπράττουν τα υπέρογκα αντισταθμιστικά οφέλη. Ενδεικτικό αυτής της επιλογής είναι ότι η διοίκηση προβάλλει στο λαό της πόλης το ψευτοδίλημμα πως αν κλείσει η χωματερή πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο, κάτι που έκανε έτσι κι αλλιώς, καθώς το τελευταίο διάστημα απέλυσε 1.200 εργαζόμενους!

Ομόφωνα αποφασίστηκε η μαζικοποίηση του αγώνα των κατοίκων του Θριασίου, για να πετύχουν την απομάκρυνση της χωματερής, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ