Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «κόσμος» της Φιλοσοφίας

Η Τέχνη και η Φιλοσοφία, «κόρες» και οι δυο της υλικής ζωής, της διάνοιας και ψυχής του ανθρώπου, έχουν τη μοναδική «χάρη» να αντανακλούν, να συμπυκνώνουν, να ερμηνεύουν, αλλά και να ομορφαίνουν και να εξυψώνουν την καθημερινή ζωή και την κοινωνία του ανθρώπου. Αυτή την άποψη εξέφρασε μέσα από την οπτική του καλλιτέχνη, ο Κώστας Καζάκος, μιλώντας για το «εξαιρετικά επιστημονικό, αλλά και εκλαϊκευτικό» σύγγραμμα του καθηγητή Φιλοσοφίας, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη «Λεξικό της Φιλοσοφίας (Οι Εννοιες, οι Θεωρίες, οι Σχολές, τα Ρεύματα και τα Πρόσωπα)», («Ελληνικά Γράμματα»), το οποίο παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ στο κατάμεστο από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και φοιτητές Μουσείο Μπενάκη.

Το σημαντικό, πεντάχρονου μόχθου, πόνημα του Θ. Πελεγρίνη (το οποίο, με τη συνεργασία και άλλων ειδικών, περιλαμβάνει και εξάγλωσση ορολογία), έρχεται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο βιβλιογραφικό κενό για την ιστορία της Φιλοσοφίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στον 20ό αιώνα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπήρχε μόνον το μικρό (384 σελίδες) «Λεξικόν της Φιλοσοφίας» του Χρήστου Ανδρούτσου, το οποίο, καθώς κυκλοφόρησε το 1929, δε συμπεριλάμβανε τα φιλοσοφικά ρεύματα και τους φιλοσόφους του 20ού αιώνα.

Το έργο του Θ. Πελεγρίνη (1.512 σελίδες), με 15.000 λήμματα, ανασκοπεί φιλοσοφικά είκοσι πέντε αιώνες. Στο Α' μέρος παρουσιάζει τις έννοιες, τις θεωρίες, τις σχολές και τα ρεύματα της φιλοσοφίας. Το Β' μέρος αναφέρεται στη ζωή, στη δράση, στο έργο των φιλοσόφων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - σε όλο τον κόσμο - με παράθεση όρων και προσώπων, όχι μόνο της αρχαίας και νέας ελληνικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, αλλά και της κινεζικής, ιαπωνικής, κορεατικής, ινδικής, λατινοαμερικάνικης και αραβικής φιλοσοφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ