Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Κλειστά για την υποχρηματοδότηση

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη προέδρων και εκπαιδευτικών των ιδρυμάτων, οι οποίοι επίσης οργανώνουν αύριο εκδήλωση με θέμα «Κρίσιμα προβλήματα και προοπτικές των ΤΕΙ ως Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης - Πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Το πρόβλημα που εντοπίζουν οι διοικήσεις των ΤΕΙ (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) και η ηγεσία της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ) είναι η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση. Διαμαρτύρονται γιατί «από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2005 που κατατέθηκε στη Βουλή διαπιστώνεται ότι η πολιτεία δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται στο πραγματικό τους μέγεθος τα σοβαρά προβλήματα των Ιδρυμάτων». Ωστόσο, καμιά αναφορά δεν κάνουν στο κύριο πρόβλημα των ΤΕΙ, δηλαδή την παράλληλη λειτουργία και το διαχωρισμό τους από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που αυτόματα τα καθιστά ιδρύματα β΄ κατηγορίας της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία δεν είναι ούτε ενιαία, ούτε υψηλού επιπέδου.

Διαμαρτύρονται αλλά ψηφίζουν προϋπολογισμούς πείνας

Η διαμαρτυρία, ιδιαίτερα του ΤΕΙ Αθήνας, για τον κρατικό προϋπολογισμό, έρχεται σε αντίθεση με τα πεπραγμένα στο ίδρυμα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος «πραξικοπηματικά» έθεσε προς ψήφιση τον προϋπολογισμό πείνας του ιδρύματος στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, όταν αυτός δεν εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση ύστερα από δυναμική παρέμβαση των σπουδαστών.

Στη Γενική Συνέλευση (9 του Νοέμβρη) σπουδαστές της Πανσπουδαστικής ΚΣ είχαν καταγγείλει ότι οι δαπάνες για συγγράμματα ήταν μειωμένες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2004, οι δαπάνες για σίτιση ήταν καθηλωμένες στο ίδιο νούμερο και μειωμένες κατά 200.000 ευρώ από το 2002, ενώ το κονδύλι για επιδότηση ενοικίου (350.000 ευρώ το 2004) κόπηκε εντελώς από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2005. Φάνηκε, λοιπόν, ότι ελάχιστα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν διατεθειμένα να στηρίξουν αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού κι ο πρόεδρος το απέσυρε. Το έθεσε όμως προς ψήφιση αργότερα, στο Συμβούλιο του ΤΕΙ (όπου συμμετέχει ο ίδιος, οι πρόεδροι των σχολών και μόνο ένας εκπρόσωπος σπουδαστών, από την παράταξη της ΔΑΠ), όπου και εγκρίθηκε.

Μετά από αυτά, μοιάζουν μάλλον υποκριτικές οι διαμαρτυρίες για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας - σημειώνουμε ότι χτες το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος αύριο «λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης των οικονομικών του υποχρεώσεων» - αφού είναι έτοιμη να κατεβάσει τόσο πολύ τις απαιτήσεις της από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τον προϋπολογισμό.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποιούν, σήμερα, Τετάρτη 24/11, στις 10 το πρωί οι σπουδαστές του Ιδρύματος, έξω από τα γραφεία της διοίκησης Ηρακλείου, μετά από απόφαση των σπουδαστικών συλλόγων τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ