Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΚΗ»
Αγώνας για δημόσια κοινωνική ασφάλιση

Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Η ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα στην απεργία ενάντια στο σχέδιο της διοίκησης που χτυπά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και ο συντονισμός της δράσης τους με τους άλλους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν, καθολικής κοινωνικής ασφάλισης για όλους, αναδείχτηκε στη χτεσινή απογευματινή σύσκεψη που οργάνωσε η ΕΣΑΚ Εμπορικής με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων της Τράπεζας. Στα πλαίσια της σύσκεψης δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό της δράσης.

Ο Χρ. Κακκαβάς, εκ μέρους της ΕΣΑΚ Εμπορικής, αναφέρθηκε στην πρόταση αυτή, στους στόχους που επιδιώκει και τις επιπτώσεις που θα έχει για τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι η Τράπεζα επιδιώκει να καταργήσει το ταμείο εργαζομένων (ΤΕΑΠΕΤΕ) και να εντάξει τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, ώστε να βγάλει από πάνω της τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει προς το ταμείο και να τις μεταθέσει στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, επιβαρύνοντας το σύνολο των ασφαλισμένων. Οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους της Τράπεζας θα είναι ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες, πριν και μετά το 1992, η μείωση των συντάξεων και των παροχών, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενώ τονίστηκε ότι ανάλογη προσπάθεια επιχειρήθηκε και πριν λίγα χρόνια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε το κλίμα κινδυνολογίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τράπεζα, με τον ισχυρισμό ότι τάχα αν δεν υλοποιηθεί η πρότασή της κινδυνεύει ακόμα και να κλείσει. Γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης όλων των εργαζομένων προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες αυταπάτες. Καταγγέλθηκε ο ρόλος της ΔΑΚΕ, που ουσιαστικά στηρίζει την πρόταση της Τράπεζας και - αναλαμβάνοντας το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή από την ΠΑΣΚΕ - προτείνει να πάνε σε διάλογο. Τέλος, εκδηλώθηκε έντονη διάθεση για την επιτυχία της απεργίας που γίνεται την Παρασκευή και για την κλιμάκωση των αγωνιστικών αντιδράσεων.

Εξάλλου, νωρίς το μεσημέρι προηγήθηκε η κατ' ευφημισμό «σύσκεψη» ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ για την Εμπορική, αφού αυτή έληξε αμέσως μόλις μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλάς. Αναφάνηκε η εμμονή στην πρόταση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για δημιουργία ενιαίου ταμείου εργαζομένων των τραπεζών, που ουσιαστικά αποβλέπει στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου του Ρέππα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη σύσκεψη αναφέρθηκε πως η διοίκηση της Τράπεζας φαίνεται να μεθοδεύει ακόμα και ένα είδος δημοψηφίσματος στους εργαζόμενους για το αν αποδέχονται την πρότασή της, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και συνεδριάσεων. Μεθόδευση που φαίνεται να υιοθετεί και η ΔΑΚΕ και που επιχειρείται να γίνει μέσα σε κλίμα εκφοβισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ