Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Ζητάνε τώρα και τα ρέστα

Σύμφωνα με το τουρκικό ΓΕΕΘΑ τα ελληνικά μαχητικά «παρενοχλούν» τα τουρκικά F-16 όταν τα αναγνωρίζουν και τα αναχαιτίζουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών

Δημόσιο διάλογο για το Αιγαίο άνοιξαν χτες τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Το ξεκίνημα έγινε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρείται να αντιστραφούν οι όροι, καθώς εμφανίζονται τα ελληνικά μαχητικά να είναι αυτά που παρενοχλούν τα τουρκικά τα οποία πραγματοποιούν «συνηθισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα, η ελληνική πλευρά κατηγορείται για «αρνητικές ανακοινώσεις», που «θα βλάψουν το κλίμα εμπιστοσύνης, για τη δημιουργία του οποίου καταβάλλονται προσπάθειες στο Αιγαίο».

Το τουρκικό επιτελείο δίνει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Νοέμβρη του 2004 οι πτήσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο μειώθηκαν κατά 57% σε σχέση με το 2002 και το 2003. Η ανακοίνωση διευκρινίζει λεπτομερώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τουρκικό αεροσκάφος χρησιμοποίησε φωτοβολίδες (Flare), κατά τη διάρκεια αερομαχίας, στις 18 του Νοέμβρη 2004. Υποστηρίζει ότι το συμβάν έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο. «Σκοπός του πιλότου, αναφέρεται, ήταν να προφυλαχθεί από ελληνικό αεροσκάφος, το οποίο το είχε εγκλωβίσει στο ραντάρ πυραύλων του».

Η ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου υποστηρίζει ότι «το ελληνικό F-16 οπλισμένο με πυραύλους παρενοχλούσε το τουρκικό F-16, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο, εγκλωβίζοντάς το στο ραντάρ του». Μάλιστα, υπάρχει και προειδοποίηση: «Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, ο εγκλωβισμός σε ραντάρ άλλου αεροσκάφους για διάρκεια μεγαλύτερη των 5 δευτερολέπτων θεωρείται εχθρική ενέργεια και αξιολογείται ως παρενόχληση».

Η τουρκική ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων «η Τουρκία έλαβε πρόσθετα μέτρα έρευνας και διάσωσης και μείωσε στο ελάχιστο τις πτήσεις της στο Αιγαίο».

Επίσης, γίνεται παρατήρηση στην Ελλάδα γιατί πραγματοποιεί το 75% κατά μέσο όρο των συνολικών της πτήσεων στο Αιγαίο, ενώ η Τουρκία πραγματοποιεί στο Αιγαίο μόνο το 5% των πτήσεων. Το τουρκικό επιτελείο δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για τις «μεροληπτικές και προκλητικές ειδήσεις σχετικά με τις πτήσεις που πραγματοποιούν τα αεροσκάφη μας στο Αιγαίο», και τονίζει ότι αυτή η πρακτική «θεωρείται ως ανάρμοστη συμπεριφορά».

Η απάντηση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ

Η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήρθε από το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αντισυνταγματάρχης Κ. Λουκόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει: «Η ανακοίνωση απηχεί την τουρκική ερμηνεία των γεγονότων, η οποία, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αντιθέτως, η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική έκνομη δραστηριότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται». Στη συνέχεια επισημαίνεται ο αριθμός των χτεσινών παραβιάσεων και γίνεται επίκληση των κανόνων του ΝΑΤΟ σχετικά με την εκτόξευση φωτοβολίδων από το τουρκικό μαχητικό.

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι «οι δραστηριότητες αυτές οι οποίες κινούνται εκτός των διεθνώς προβλεπόμενων νομίμων διαδικασιών δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεννόησης το οποίο πρέπει να διέπει δύο γειτονικές και συμμάχους χώρες» και ότι «η χώρα μας έχει αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της να εργασθεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτιώσεως των διμερών σχέσεων και αναμένει από την Τουρκία να πράξει το ίδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ