Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Με νέα διοίκηση σε παλιό ρόλο

Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών

Με καινούρια διοίκηση, αλλά με την παλιά κυβερνητική εντολή να κινηθεί πιο αποφασιστικά στο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, των εξαγορών και της «μικροϊμπεριαλιστικής» διείσδυσης στις αγορές των Βαλκανίων και να «παίξει» στο παιχνίδι των ανταγωνισμών με τους όρους που υπαγορεύουν οι πολυεθνικές του κλάδου - και οι ντόπιοι συνεργάτες τους - λειτουργεί από χτες ο ΟΤΕ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακατεύοντας για άλλη μια φορά την τράπουλα της διοικητικής πυραμίδας του ΟΤΕ, απάλλαξε των καθηκόντων τους, τους Γ. Συμεωνίδη και Β. Ράπανο, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο αντίστοιχα του Οργανισμού, τοποθετώντας στη θέση τους τον Νίκο Μανασή, παλιό στέλεχος του ΟΤΕ, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «ΚΟΣΜΟΤΕ». Στη θέση του μέλους του ΔΣ και αναπληρωτή του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά με συγκεκριμένες αρμοδιότητες παραμένει ο Γ.Σκαρπέλης. Ταυτόχρονα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής εξήγγειλε μια νέα δομή στη διοίκηση του ΟΤΕ, που ως όμιλος επιχειρήσεων, χέρι -χέρι με πολυεθνικές του κλάδου, θα πρέπει να φέρει σε πέρας το «καθήκον» της διείσδυσης στη βαλκανική ενδοχώρα που του έχει αναθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον καταμερισμό των Ευρωπαίων και υπερατλαντικών εταίρων.

Σε αυτά τα πλαίσια - όπως υπογράμμισε και ο υπουργός - ο ΟΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση νέων θυγατρικών, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, στην προώθηση των θυγατρικών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην εξαγορά και νέων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, καθώς και σε στρατηγικές συμμαχίες με άλλες εταιρίες. Μένει να δούμε αν η σύναψη «στρατηγικών συμμαχιών» θα απομακρύνει το σενάριο του ενός «στρατηγικού επενδυτή» στον ΟΤΕ, ή εάν η πολιτική αυτή, παίρνοντας υπόψη της και τις απαιτήσεις των ντόπιων προμηθευτών, προωθήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την απώλεια ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού από το δημόσιο. Αλλωστε ο αρμόδιος υπουργός δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ισχυριζόμενος ότι την κυβέρνηση δεν την έχει απασχολήσει το ζήτημα της πώλησης μετοχών πέραν του 49%.

Σε κάθε περίπτωση σίγουρο είναι ότι «η επιχειρησιακή και λειτουργική στροφή (του ΟΤΕ) προς μία αγορά χωρίς σύνορα» -όπως χαρακτηριστικά την προσδιόρισε ο Χ. Βερελής - είναι μια στροφή που απαλλάσσει ολοκληρωτικά τον Οργανισμό από τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά του είχαν απομείνει, ενώ ταυτόχρονα τον οδηγεί σε μια «αγορά χωρίς σύνορα», όπου τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου αναπτύσσονται σε βάρος των εθνικών οικονομιών, των δικαιωμάτων των συνδρομητών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα με τις αλλαγές στη διοίκηση του ΟΤΕ, ο Χ. Βερελής εξήγγειλε την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς μέσα στον Ιούνιο. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου νόμου θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση του κεφαλαίου για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες μέσω της έκδοσης γενικών αδειών. Σε αντίθεση με την έκδοση ειδικών αδειών που θα χρειάζονται μόνο όσοι θα δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες που απαιτούν τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και δορυφορικών τροχιών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οποία στη θέση του προέδρου της τοποθετείται ο Μανώλης Γιακουμάκης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ