Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επαναφέρει την εγκύκλιο που απαγορεύει τη νοσηλεία τους!

Αποκαλυπτική απάντηση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη, σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για την πρακτική στον «Ευαγγελισμό»

Ενα δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 28 Οκτώβρη 2004, που δυστυχώς αποδείχτηκε προφητικό
Ενα δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 28 Οκτώβρη 2004, που δυστυχώς αποδείχτηκε προφητικό
Την καταδικασμένη στη συνείδηση των υγειονομικών, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, που απαγορεύει τη νοσηλεία των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα στα δημόσια νοσοκομεία, ανασύρει απ' τη ναφθαλίνη και ο νυν υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης.

Μάλιστα, την εγκύκλιο αυτή, ο Ν. Κακλαμάνης την παρουσιάζει ως απάντηση σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ (22.10.2004) Γ. Πατσιλινάκου, Π. Κοσιώνη και Αντ. Σκυλλάκου, για την απόφαση του Διοικητή του «Ευαγγελισμού» Α. Καρταπάνη να πληρώνουν οι ασθενείς είτε μέσω των Ταμείων ή τοις μετρητοίς για τη νοσηλεία τους. Την εγκύκλιο αυτή (αρ. Υ4α/οικ.8992/13-7-2000) ακολούθησαν και άλλες τρεις, αλλά μετά την κατακραυγή οι εγκύκλιοι αυτές - και κυρίως η πρώτη - έμειναν ανενεργείς.

Προσήλωση στην εμπορευματοποίηση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην Ερώτησή τους, για τον «Ευαγγελισμό» υπογράμμιζαν ότι η απόφαση για επί τοις μετρητοίς πληρωμή «πλήττει πρώτα και κύρια τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, αφού τη συντριπτική πλειοψηφία των ανασφάλιστων αποτελούν οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι οικονομικοί μετανάστες κ.ά. οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση».

Στην απάντησή του (15.11.2004) ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει: «Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να αναζητά και τελικά να εισπράττει ισότιμα τα νοσήλια όλων των νοσηλευομένων σε αυτό, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι. Το αντίθετο θα αποτελούσε διακριτική αντιμετώπιση των πολιτών».

Αναφερόμενος στο θέμα των ανασφάλιστων, ο Ν. Κακλαμάνης σημειώνει: «Το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων, οικονομικών μεταναστών και ανασφάλιστων είναι γνωστό και σεβαστό, γι' αυτό, άλλωστε, το νοσοκομείο δεν αρνείται τις υπηρεσίες του σε κανέναν, τηρώντας την αρ. Υ4α/οικ.8992/13-7-2000 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Και ο υπουργός καταλήγει: «Το νοσοκομείο σαφώς δεν είναι επιχείρηση, γι' αυτό εξάλλου και δεν επιδιώκει κέρδη, αλλά είναι ένας δημόσιος οργανισμός που πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης προς όφελος των πολιτών. Η μη είσπραξη των προβλεπομένων εκ του νόμου νοσηλίων από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους έχοντες να καλύψουν εξ ιδίων πόρων τη νοσηλεία τους θα προσθέσει πολλά προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς θα επιτείνει το πρόβλημα αντιμετώπισης των υποχρεώσεών του προς τους προμηθευτές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή προμηθειών του νοσοκομείου με υλικά ποιότητας».

Απ' το νοσοκομείο στην Αστυνομία

Η εγκύκλιος αρ. Υ4α/οικ.8992/13-7-2000 έχει ως θέμα «την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλοδαπών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και αναφέρεται στη νοσηλεία των αλλοδαπών που βρίσκονται νόμιμα και μη νόμιμα στην Ελλάδα.

Για τους νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα, που δεν έχουν βιβλιάριο, προβλέπει ότι θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία όσα περιστατικά είναι έκτακτα και «πάντοτε μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας». Στα τακτικά περιστατικά της παραπάνω κατηγορίας προκαταβάλλεται υποχρεωτικά το 50% του εκτιμώμενου κόστους, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις θα τηρείται κανονικά η διαδικασία είσπραξης νοσηλίων.

Για τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα μετανάστες, η εγκύκλιος προβλέπει: «Θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους. Δε θα γίνονται δεκτοί από τα νοσοκομεία αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά. Διευκρινίζεται ότι και στην περίπτωση των αλλοδαπών αυτής της κατηγορίας δεν προβλέπεται η έκδοση βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και όταν προσκομίζεται τέτοιο, θεωρείται πλαστό ή μη νομίμως εκδοθέν και ειδοποιείται η φερόμενη ως εκδούσα αρχή. Σε κάθε περίπτωση, ειδοποιούνται άμεσα από το νοσοκομείο οι κατά τόπους υπεύθυνες Αστυνομικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες».

Με εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δόθηκε υποχρεωτικό εξιτήριο σε Βουλγάρα μετανάστρια με ενεργό φυματίωση, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει 20.000 δραχμές για νοσήλια, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα.

Στον «Ερυθρό Σταυρό» κλήθηκε η Αστυνομία, όταν αλλοδαπός ασθενής, που είχε εισαχθεί για αφαίρεση λάμας από το πόδι του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα νοσήλια και ότι δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά για την παραμονή του στη χώρα μας.

Ακολούθησαν οι εγκύκλιοι Υ4α/οικ.9407/21-7-2000 για τη «χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε εξωτερικούς ασθενείς» και η 4721/3-8-2000, ενώ τροποποιούσε τη δεύτερη σε ένα σημείο.

Την ανάκληση της πρώτης εγκυκλίου ζήτησε, τότε, η ΕΙΝΑΠ, ενώ η ΟΕΝΓΕ ζήτησε την τροποποίησή της. Το αίτημα αυτό ο Αλ. Παπαδόπουλος το θεώρησε «στρεβλωτική προσπάθεια» και στις 12.8.2000 έστειλε νέα εγκύκλιο, με την οποία ζητούσε την «πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή» των προηγούμενων εγκυκλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ