Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προς έκδοση στις ΗΠΑ ο Σιμόν Τρινιδάδ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δεκτό έγινε τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Ρικάρντο Παλμέρα, ηγετικού στελέχους των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC) και γνωστού ως Σιμόν Τρινιδάδ.

Πρόκειται για το σημαντικότερο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που εντόπισαν οι Κολομβιανοί και τελικά συνέλαβαν στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ Κίτο, μετά την αγαστή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Σιμόν Τρινιδάδ είχε μεταβεί στο Κίτο, προκειμένου να συναντηθεί με υψηλή αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, όσον αφορά στην πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οπότε και συνελήφθη.

Ενδεικτικό του κλίματος του «βρώμικου πολέμου» του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες εναντίον των ανταρτών, αλλά και του λαϊκού κινήματος είναι ότι εκτός του Σιμόν Τρινιδάδ, το αίτημα έκδοσης αφορά και τους ηγέτες των ακροδεξιών «ταγμάτων θανάτου» Κάρλος Καστάνιο και Σαλβατόρε Μανκούσο.

Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ζητήσει την έκδοσή τους, κατηγορώντας τους για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα αυτό είναι σύμφωνο με την κολομβιανή νομοθεσία, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του Τζορτζ Ου. Μπους στην Κολομβία, όπου υποσχέθηκε στον Ουρίμπε επιπλέον οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των «εμπόρων ναρκωτικών».

Υπενθυμίζεται ότι Σιμόν Τρινιδάδ κατά τις πρώτες δίκες του έχει φυσικά αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη των FARC με το «ναρκεμπόριο», ενώ πολλάκις οι FARC έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους ότι το «Σχέδιο Κολομβία», με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος για μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Και είναι ο μόνος που βρίσκεται υπό κράτηση, όπερ και η έκδοσή του είναι αυτονόητη.

O Κάρλος Καστάνιο, ιδρυτής και ηγέτης των «Ομάδων Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC) με κύριο σημείο δράσης τους την Αντιόκια όπου ήταν κυβερνήτης ο Αλβαρο Ουρίμπε, αγνοείται. Πολλοί θεωρούν ότι είναι νεκρός. Οσο για τον διάδοχό του, Σαλβατόρε Μανκούσο, είναι ο κύριος διαπραγματευτής στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την κυβέρνηση, ενώ στις 28 Ιουλίου είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ και είχε μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πιθανότητα της λήξης του εμφυλίου και της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός! Ουδέν σχόλιο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθαίνει το αδιέξοδο για την αντίδραση (2008-05-14 00:00:00.0)
Στριμωγμένος ο Ουρίμπε (2007-11-01 00:00:00.0)
Οι FARC χαιρετίζουν την πρόταση Τσάβες (2007-08-30 00:00:00.0)
Προς ανανέωση ο βρώμικος πόλεμος (2007-02-02 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Σιμόν Τρινιδάδ (2004-06-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλεται η ανάμειξη των ΗΠΑ στην Κολομβία (2004-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ