Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζική η συμμετοχή παντού

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία και στην Αθήνα. Η απεργιακή κινητοποίηση αγκάλιασε όλους τους εργασιακούς χώρους του κλάδου του Λεκανοπεδίου και σε κάποιους από αυτούς (τσαγκαράδικα Καλλιθέας, «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», «ΕΛΙΝΑΛ» κ.α.) η συμμετοχή έφτασε και το 100%. Παρά την απεργοσπαστική στάση των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν την απεργία τους και από τα ξημερώματα, μαζί με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, περιφρούρησαν τους χώρους εργασίας και εργοστάσια, εμποδίζοντας έτσι να περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία.

Μετά την περιφρούρηση της απεργίας οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο Θ. Ευθυμίου, αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας, τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ν' αντιδράσει άμεσα ο κλάδος, αλλά και οι εργαζόμενοι συνολικότερα, μπροστά στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα. Οπως είπε στους εργαζόμενους: «Δεν τελειώνουμε τον αγώνα μας με αυτή την απεργία. Είναι η αφετηρία για νέες κινητοποιήσεις για ν' αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ανεργία, τη φτώχεια, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να παλέψουν αποφασιστικά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, μαζί με τους εργαζόμενους και των άλλων κλάδων, για την επιτυχία της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη για να διεκδικήσουν αιτήματα που να καλύπτουν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Πάτρα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 100%, με μόνη εξαίρεση το χώρο του βυρσοδεψείου, που πλειοψηφούν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε συμμετοχή, αλλά, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι από το συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, δεν έγινε ούτε καν ενημέρωση στους εργαζόμενους για την απεργία. Στο Αγρίνιο, παρά τα προβλήματα και την υπονομευτική και απεργοσπαστική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 50%.

Στη Λάρισα

Ξεπέρασε το 70% το ποσοστό συμμετοχής κλωστοϋφαντουργών της Λάρισας στη χτεσινή απεργία, ενώ πολλοί απεργοί μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη - με πούλμαν που ναύλωσε το τοπικό συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας - και πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε εκεί.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1992, στους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος του Νομού Λάρισας απασχολούνταν πάνω από 9.000 εργαζόμενοι. Τότε, όμως, άρχισε η «μεγάλη φυγή» των επιχειρηματιών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο 2.000 απασχολούμενοι σ' αυτούς του κλάδους, στη Λάρισα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ