Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ- ΔΕΡΜΑ
Αποφασιστικό βήμα μπροστά η απεργία

Υψηλά ποσοστά συμμετοχής χτες και συνεχίζουν με συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη

Δυναμική και μαζική η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Δυναμική και μαζική η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων, πιο δυναμικών ταξικών αγώνων, ενόψει και της μάχης για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα, αποτέλεσε η χτεσινή μαζική συμμετοχή των εργαζομένων των κλάδων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ. Η μάχη δόθηκε με επιτυχία σ' όλες τις πόλεις, με κεντρικό όμως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώθηκαν οι απεργοί της Βόρειας Ελλάδας, όπου είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός των εργοστασίων.

«Το δίκιο του εργάτη στους δρόμους θα κριθεί, η πολιτική σας θα ανατραπεί». Δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι απόφαση. Και εκφράστηκε χτες από τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες σ' όλη τη χώρα που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Είναι πίστη στο δίκιο. Το διαδήλωσαν με μια φωνή οι απολυμένοι του κλάδου και οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Η μάχη της απεργίας δόθηκε με επιτυχία (πάνω από 80%) στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα. Οι εργάτες απήργησαν μαζικά, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκφοβισμούς, παρά την επιχείρηση υπονόμευσης του αγώνα που έστησε μερίδα συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), καλώντας ανοιχτά σε απεργοσπασία.

Διακριτή η παρουσία της μιας μετά την άλλη των ειδικοτήτων του κλάδου
Διακριτή η παρουσία της μιας μετά την άλλη των ειδικοτήτων του κλάδου
Στα εργοστάσια του Λαναρά σε Νάουσα και Εβρο, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασαν το 90%, αντίστοιχα ήταν και στα εργοστάσια της Ελληνικής Υφαντουργίας σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή και στην ΚΟΜΟΤΕΞ (Ξάνθη), στην ΚΟΡΤΑΚ (Πιερία), ενώ σε υψηλά ποσοστά κράτησε και στις επιχειρήσεις της Λάρισας, της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης.

Αγώνας ταξικός, η απάντηση

Κλωστοϋφαντουργοί, εργάτριες και εργάτες στον Ιματισμό, στο Δέρμα, γουνεργάτες, απολυμένοι, από τη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, τη Λάρισα, το Κιλκίς, την Ξάνθη και την Πιερία, ένωσαν τα χέρια και πήραν τη θέση τους στον αγώνα. Για να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας, της ανασφάλιστης δουλιάς και της φτώχειας, που γεννά ο καπιταλισμός και πνίγει τη ζωή τους.

Από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που πρώτη δέχτηκε το πλήγμα (στα τελευταία 15 χρόνια χάθηκαν 15.000 θέσεις εργασίας) της πολιτικής επιδοτήσεων στην εργοδοσία, με τη μεταφορά κεφαλαίων και επιχειρήσεων σε χώρες που θα της εξασφάλιζαν μεγαλύτερη κερδοφορία, προειδοποίησαν πως η εργατική τάξη θα δώσει την απάντησή της μέσα από την κλιμάκωση της πάλης, συσπειρωμένη γύρω από το ταξικό κίνημα. Μέσα από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η ΟΕΚΙΔΕ και απαντά στην ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών τους, μα συνάμα ανοίγει το δρόμο, που θα τους οδηγήσει σε ένα αύριο όπου οι εργάτες θα διαφεντεύουν τη ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι της ΗΛΤΕΞ, που από την 1η Δεκέμβρη θα βρεθούν στο δρόμο, της ΟΣΚΑΡ, οι απολυμένες της ΚΑΛΤΟΝ, υποδέχτηκαν τις απολυμένες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, που χτες σταμάτησαν προσωρινά την κατάληψη του εργοστασίου, για να βρεθούν μαζί με τους συναδέλφους τους από τα Κλωστήρια Ναούσης, στην απεργιακή συγκέντρωση. Εκεί, στο Αγαλμα του Βενιζέλου αντάμωσαν με τους εργάτες και τις εργάτριες της ΚΟΜΟΤΕΞ, της ΚΟΡΤΑΚ που από χτες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, της «Ραπτέξ» της «Σταφ» και του «Νυκτόπουλου» από τη Λάρισα. Και όλοι μαζί διαδήλωσαν «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

Στο πλευρό τους και οι γουνεργάτες της Σιάτιστας που χτυπιούνται εξίσου από την ανεργία. Εκεί και οι φοιτητές, οι εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που ήρθαν να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

«Η πλουτοκρατία δεν είναι ανίκητη»

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ και παρουσίασε τα στοιχεία (κερδοφορία του κεφαλαίου και δείκτες ανεργίας και φτώχειας της εργατικής τάξης) που μαρτυρούν πόσο βαθιά αντεργατική είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ. «Εχουμε μπροστά μας μεγάλα καθήκοντα απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στα παιδιά μας, στις νέες γενιές», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «ό,τι θα κρατήσουμε από τις κατακτήσεις μας και θα επαναφέρουμε από αυτά που μας αφαίρεσαν, θα είναι αποτέλεσμα της πάλης μας, του συντονισμένου αγώνα με τα άλλα τμήματα του λαού που βαδίζουν με τον ίδιο βηματισμό, ταξικά προσανατολισμένα. Οι αντίπαλοί μας, η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, δεν είναι ανίκητοι».

Στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μέσα από τα πανό και τα συνθήματα, οι εργάτες και οι άνεργοι του κλάδου διατύπωσαν τις διεκδικήσεις τους. «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», βροντοφώναξαν και σάλπισαν το κάλεσμα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Αντιπροσωπεία της ΟΕΚΙΔΕ, συνοδευόμενη από εκπροσώπους Σωματείων, συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Ν. Τσαρτσιώνη και επέδωσε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Από τη συνάντηση προέκυψε η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης να παράσχει απλόχερη στήριξη στο κεφάλαιο και να συνεχίσει την πολιτική ελεημοσύνης ως απάντηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Και οι απεργοί απάντησαν, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 9 Δεκέμβρη, στα συλλαλητήρια που οργανώνει σε όλη την Ελλάδα το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ