Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τελική Διακήρυξη της Συνάντησης

Εμείς, οι πάνω από 120 εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης και φιλίας από 21 χώρες, που πήραμε μέρος στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, 20-21 Νοέμβρη 2004, διακηρύσσουμε ότι:

Η ανεξαρτησία της Κούβας και όλα τα κοινωνικά επιτεύγματα βρίσκονται σε κίνδυνο. Παρόλο που τον περασμένο Οκτώβρη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, 179 χώρες ψήφισαν ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, ο κίνδυνος είναι εμφανής. Κατά την προεκλογική του καμπάνια, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε: «Οπως για το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έτσι ανησυχώ για την Κούβα». Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να δει ένα τέλος στο «καθεστώς του Κάστρο».

Καταδικάζουμε την ενίσχυση των μέτρων που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Μπους ώστε να στραγγαλιστεί οικονομικά η Κούβα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρησιμοποιεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως όπλο ενάντια στην Κούβα. Σε μια απόφαση, που ψηφίστηκε στις 16 Νοέμβρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί κριτική στην υποθετική έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν να αλλάξουν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα του νησιού. Με την «Κοινή της Θέση», η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκάθαρα δείχνει πως είναι απρόθυμη να σεβαστεί την κυριαρχία και την επιλογή του κουβανικού λαού.

Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αλλάξει την «Κοινή της Θέση» και να εγκαθιδρύσει κανονικές σχέσεις με την Κούβα σε όλους τους τομείς με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.

Απαιτούμε από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να καταψηφίσουν την ετήσια απόφαση που άδικα προσπαθεί να κατηγορήσει την Κούβα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα αντιταχθούμε σ' αυτήν την πιθανή επίθεση κατά της Κούβας, για παράδειγμα, οργανώνοντας μια μεγάλη διαδήλωση στις 18 Μάρτη στη Γενεύη.

Καλούμε τις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών να εντείνουν τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Κουβανοί πολιτικοί κρατούμενοι που εκτίουν άδικες ποινές στις φυλακές των ΗΠΑ. Το μόνο «έγκλημά» τους ήταν που πάλευαν ενάντια σε τρομοκρατικές ενέργειες, που, υποτίθεται, είναι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μ' αυτό τον τρόπο απαιτούμε να τηρηθούν τα δικαιώματα επίσκεψης των οικογενειών τους.

Καλούμε όλο τον κόσμο να υπερασπιστεί την Κούβα ενάντια σε κάθε επιθετικότητα και να ξαναεπιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη και υποστήριξή του στον κουβανικό λαό.

Λουξεμβούργο 21 Νοέμβρη 2004


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ