Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ταξικό μήνυμα αντεπίθεσης!

Μεγαλειώδης η κεντρική πρωτομαγιάτικη ταξική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

«Είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, με τις μαζικές δυναμικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές Κυριακή σε όλη τη χώρα και διοργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς. Πλήθος, παλμός, χρώμα, ένταση, συνθήματα, ζωντάνεψαν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην κεντρική ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Η απόφαση όλων μια: «Εργατική αντεπίθεση τώρα».

Το πρωινό ηλιόλουστο, έμοιαζε να καλωσορίζει τους εργαζόμενους, να γιορτάζει μαζί τους για την Πρωτομαγιά, για τη μέρα - σύμβολο ταξικής πάλης και αγώνα. Πολύ πριν τις 10 το πρωί και τα πρώτα πανό είχαν ήδη ξεδιπλωθεί και οι διαδηλωτές συνέρρεαν κατά κύματα εκεί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Από την Ομόνοια, από την πλατεία Κάνιγγος, από την πλατεία Βάθη, από το Μοναστηράκι και από τα Προπύλαια, ανθρώπινοι χείμαρροι ξεκινούν και συγκλίνουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που πλέον ασφυκτιά. Στο σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική», ενώνονται οι φωνές.

Εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και επαγγέλματα, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, εμποροϋπάλληλοι, μεταλλεργάτες, λιθογράφοι... έδωσαν αγωνιστικό «παρών». Εκεί ήταν και τα περήφανα γηρατειά, οι αγωνιστές που έκτισαν με θυσίες και αγώνες πολλά δικαιώματα και που - μαθημένοι στις ανηφοριές - συνεχίζουν να παλεύουν. Συγκλονιστικό και το «παρών» της νέας γενιάς, των παιδιών της εργατικής τάξης. Φούσκωσαν τα στήθη των μεγαλύτερων και γέλασαν τα μάτια, βλέποντας την ελπίδα για το μέλλον. Το δικό τους «παρών» έδωσαν Κούρδοι, Τούρκοι, Φιλιππινέζοι... που εργάζονται στη χώρα μας.


Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την άνοδο στο βήμα του Μπράγκον Πόποβιτς, προέδρου των οικοδόμων της Σερβίας, ο οποίος έστειλε «αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των οικοδόμων και όλου του λαού της Σερβίας και να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη τους για την ειλικρινή υποστήριξη και βοήθεια που μας προσφέρατε».

Ο Π. Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πήρε στη συνέχεια το λόγο και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στη χώρα μας από την εκσυγχρονιστική νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν».

«Ερχεται θύελλα», σημείωσε - μεταξύ άλλων - ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως η μετά ΟΝΕ εποχή συνιστά για τους εργαζόμενους περίοδο έντασης της εκμετάλλευσής τους από το ξένο και ντόπιο πολυεθνικό κεφάλαιο, ενώ καταδίκασε τη στάση υποταγής των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Κάλεσε σε δράση για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση και σε αντεπίθεση.

«Παλεύουμε για το σήμερα, διεκδικώντας το μέλλον που μας ανήκει», τόνισε ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ και τόνισε πως η λαϊκή ενότητα και πάλη θα φουντώσει το επόμενο διάστημα. Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο Τ. Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα και της αντίστασης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλ. Παπαρήγα και τον επίτιμο Πρόεδρο Χ. Φλωράκη, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και του ΔΗΚΚΙ. Επίσης, ο Κ. Νάσης, πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος, ο γνωστός πολιτικός παράγοντας Μ. Γλέζος, οι ηθοποιοί Κ. Καζάκος, Μπέττυ Βαλάση, Ε. Γερασιμίδου, Τ. Βανδής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας, Λ. Αυδής, Ζ. Βαλάση, Στ. Σταύρου, ο δήμαρχος και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής και Π. Μακρής, αντίστοιχα , ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Δομνάκης. Επίσης αντιπροσωπείες του Επαναστατικού Λαϊκού Μετώπου στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, της ΠΕΑΕΑ, της ΕΕΔΥΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΟΓΕ...

Μαχητική η πορεία

«Κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά». Με το σύνθημα αυτό, ξεκίνησε η πορεία, με επικεφαλής το πανό του ΠΑΜΕ, που έγραφε «1η Μάη 2000 εργατική αντεπίθεση» και ακολουθούσαν τα πανό και τα μπλοκ των διαφόρων κλάδων.

Από την οδό Αθηνάς, η πορεία κατευθύνθηκε στην Ομόνοια και στην οδό Σταδίου, ενώ οι διαδηλωτές βροντοφωνάζουν συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη» και «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Τα στενάκια που βρίσκονται κάθετα στην πορεία είναι γεμάτα από εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες ετοιμοπόλεμους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προπορεύονται της πορείας. Οι διαδηλωτές φτάνουν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία καταθέτει ψήφισμα με τα αιτήματα.

Η πορεία συνεχίζει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και οι διαδηλωτές σταματούν για λίγο μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο».

Η ένταση των συνθημάτων δυναμώνει, καθώς οι διαδηλωτές φτάνουν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες και αστυνομικούς. Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, ήταν και θα είναι οι Αμερικανοί» ακούγονται βροντερά, ενώ Κούρδοι διαδηλωτές καίνε συμβολικά μια αμερικάνικη σημαία.

- Η συμμετοχή στις ταξικές συγκεντρώσεις ξεπέρασε τις προσδοκίες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και συμπληρώνει πως «φάνηκε ότι το ΠΑΜΕ ξεπερνά τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και αφήνει πίσω του τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους». Σημειώνοντας πως και νέα στελέχη εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΜΕ, τονίζει πως «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση, στους βιομήχανους και στην ΟΝΕ των πολυεθνικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το άγαλμα ενός μακελάρη (2019-10-10 00:00:00.0)
Πρωτόγνωρα μαζικές διαδηλώσεις (2003-05-02 00:00:00.0)
Ξεσηκώθηκαν! (2002-04-04 00:00:00.0)
Πέντε κόκκινα ποτάμια (1999-05-07 00:00:00.0)
Μήνυμα ανυπακοής και αποκάλυψης της ευρωφιέστας (1997-05-10 00:00:00.0)
"Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι... " (1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ