Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΕΕ, ΝΑΤΟ και ειρηνική συμβίωση λαών δε συμβιβάζονται

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα της επικείμενης συζήτησης και ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, τις παραβιάσεις εκ μέρους της γειτονικής χώρας στον ελληνικό εναέριο χώρο και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και την αναζωπύρωση του θέματος των Σκοπίων, με την αναγνώρισή τους ως Μακεδονία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Εμείς πάντα ξεκινάμε τοποθετώντας αυτές τις εξελίξεις μέσα στο ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό κλίμα και στον περίγυρο, δεν μπορούμε να τα αποσπάσουμε.

Διότι αν παντού τα πράγματα ήταν ομαλά, ειρηνικά και ευτυχισμένα και έχεις μεμονωμένα γεγονότα, αυτά μπορούν να εξομαλυνθούν.

Εδώ είναι φανερό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μια καινούρια επέλαση, θα έλεγα σε μια περιοχή που είναι προτεκτοράτο της, τα Βαλκάνια. Και εδώ κάνουν μια καινούρια επιθετική ενέργεια.

Ενδεχομένως να φοβούνται ότι η διαδικασία συζήτησης για ένταξη κάποιων βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή η διαδικασία μπορεί να αδυνατίσει τον αμερικάνικο παράγοντα και τσακώνονται με τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το ποιος ποιον σε βάρος όλων των λαών.

Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι απλό πράγμα αυτό, δεν είναι ένα όνομα, δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη ενέργεια. Και μην ξεχνάτε, τα Βαλκάνια είναι δρόμος και προς τη Ρωσία, προς τον Καύκασο κλπ. Υπάρχουν σχέσεις. Αρα έχει να κάνει με μια περιοχή η οποία παίζει γενικότερο ρόλο.

Οι τουρκικές παραβιάσεις είναι ποιοτικά πιο προωθημένες και εδώ έχουμε δηλώσεις της ηγεσίας της Τουρκίας που λέει εσείς κάνετε παραβιάσεις. Μιλάω για την ηγεσία, διότι ο τουρκικός λαός δεν έχει καμία ευθύνη σε αυτό το ζήτημα.

Η ηγεσία της Τουρκίας έχει πράσινο φως από το ΝΑΤΟ. Αυτό γιατί το ξεχνάνε τα άλλα κόμματα; Το ΝΑΤΟ έχει καταργήσει τα εθνικά σύνορα, έχει καταργήσει τους εθνικούς χώρους, δε μιλάει για κυριαρχικά δικαιώματα.

Επομένως η Τουρκία είναι νομιμοποιημένη εντός του ΝΑΤΟ, που συμμετέχει και η Ελλάδα. Αρα το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αποκλειστικά και μόνο, με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να σας πω και κάτι άλλο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι το οικοδόμημα, το οποίο στηρίζεται πάνω σε αρχές δικαίου. Εγινε η Ευρωπαϊκή Ενωση ομπρέλα επίλυσης του Kυπριακού; Οχι! Θα γίνει η ομπρέλα επίλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Κατά τη γνώμη μας όχι. Συγκυριακά, μπορεί.

Ξέρετε τι φοβόμαστε; Θα χρησιμοποιηθεί και το Kυπριακό και τα προβλήματα στο Αιγαίο για την ένταξη ή μη ένταξη της Τουρκίας, όχι από τη σκοπιά του δικαίου, της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά στη διαπάλη μεταξύ τους, για το ποιος, ποιον.

Και μπορεί να έχουμε περιπλοκή του ζητήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση, και η προηγούμενη και η σημερινή, είναι εγκλωβισμένη στη λογική Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ είναι ο χώρος μέσα στον οποίο, λένε, η Ελλάδα εξασφαλίζεται. Εξασφαλίζεται η πλουτοκρατία της χώρας μας, η πλουτοκρατία της Τουρκίας κλπ. Δεν εξασφαλίζεται ούτε η ειρήνη ούτε η ειρηνική συμβίωση των λαών. Και να ξέρουμε ότι οι αντιθέσεις μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα οξυνθούν και δε θα εξομαλυνθούν.

Και βάζω μια τελεία. Θα τα βρουν και θα τα βρίσκουν σε πολλά ζητήματα μεταξύ τους. Οσον αφορά τη διανομή των αγορών, εκεί δε θα τα βρίσκουν. Πάει και τελείωσε.

Τώρα, το πότε θα οξυνθούν οι αντιθέσεις μεταξύ τους και τι μορφή θα πάρουν, αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι θα το επιλέξουν.

Είδατε τώρα, σήμερα έχουμε μία, φραστική τουλάχιστον, όξυνση ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Μπους. Βγήκε ο Ερντογάν και λέει, ενότητα του μουσουλμανικού κόσμου, τι είναι αυτά που κάνετε στη Φαλούτζα;

Η Τουρκία, δηλαδή η ηγεσία της Τουρκίας, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, θέλει μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να μπει ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.

Και βγαίνει ο Μπους και λέει, εντάξει σύμμαχος είσαι, αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Πού θα οδηγήσουν αυτές οι αντιθέσεις και ποιος θα τις πληρώσει; Μπορούμε αυτές τις αντιθέσεις να τις αξιοποιήσουμε και να τις πληρώσουν όλοι αυτοί και να μην τις πληρώσουν οι λαοί; Αυτό είναι το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ