Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
«Ναι» στις χαφιεδοκάμερες
  • Περιορίζουν τα δικαιώματα αλλά...
  • Τι αναφέρει στη σχετική απόφασή της

Παρ' όλο που η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δέχεται ότι οι «χαφιεδοκάμερες» περιορίζουν τα δικαιώματα, ωστόσο, είπε, τελικά, το «ναι» στην παρακολούθηση των πολιτών.

Εκφράζοντας την ...ανησυχία της η Αρχή Προστασίας στην υπ' αριθμό 63/2004 απόφασή της αναφέρει ότι «η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μας φέρνει ενώπιον καταστάσεων που ενδέχεται να συνιστούν ιδιαίτερη προσβολή της προσωπικότητας και να συρρικνώνουν αδικαιολόγητα τα δικαιώματα των πολιτών»! Ωστόσο, παρά τις «επιφυλάξεις» και τις «ανησυχίες» της, η Αρχή έδωσε την άδεια για επαναλειτουργία του συστήματος των χαφιεδοκαμερών, με το πρόσχημα της «διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων».

Στην απόφαση της Αρχής αναφέρεται: «Κατ' εξαίρεση, τέτοιου είδους λήψη και επεξεργασία είναι νόμιμη, χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου, εφ' όσον ο σκοπός της επεξεργασίας είναι η προστασία προσώπων ή αγαθών ή η ρύθμιση της κυκλοφορίας».

Πάντως, η Αρχή Προστασίας θέτει και μια σειρά από ...αυστηρές προϋποθέσεις στη λειτουργία των «χαφιεδοκαμερών», ενώ απαγόρευσε τη χρήση 32 καμερών που επρόκειτο να τοποθετηθούν σε δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας. Το ερώτημα που εγείρεται, ποιος θα εγγυηθεί την τήρηση των προϋποθέσεων που μπαίνουν από την Αρχή, Προστασίας είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να απαντηθεί.

Η Αρχή σε πρώτη φάση έκρινε ότι η λειτουργία των καμερών θα παραταθεί για χρονικό διάστημα έξι μηνών και συγκεκριμένα από 25/11/2004 μέχρι 24/5/2005.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι με τις κάμερες, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας, μπορεί να ελέγχεται μόνο η κυκλοφορία, ενώ τα σχετικά στοιχεία δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται σε οποιαδήποτε άλλη αστυνομική αρχή πλην της Τροχαίας. Επίσης, έκρινε ότι δεν μπορούν να καταγράφουν εικόνες σε μικρούς δρόμους, χώρους συνάθροισης κοινού, πλατείες, εισόδους κατοικιών κλπ.

Τέλος, στην απόφαση της Αρχής επισημαίνονται τα εξής:

  • Οι κάμερες επιτρέπονται μόνο σε οδικούς άξονες μεγάλης κυκλοφορίας, η διαχείριση των οποίων το απαιτεί.
  • Απαγορεύεται η λήψη και η καταγραφή ήχου. Ως εκ τούτου, τα μικρόφωνα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τους στύλους, στους οποίους έχουν τοποθετηθεί.
  • Απαγορεύεται η λειτουργία των καμερών που είναι εγκατεστημένες σε διασταυρώσεις ή οδικούς άξονες, όταν σε αυτούς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, π.χ. κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, διαδηλώσεων, κ.λπ.
  • Τα δεδομένα θα τηρούνται το πολύ για επτά ημέρες μετά την παρέλευση των οποίων, τα στοιχεία θα πρέπει να διαγράφονται.
  • Για κάθε μία από τις κάμερες, πριν το άτομο εισέλθει στην εμβέλειά της ενημερώνεται με τρόπο πρόσφορο και σαφή (επαρκής αριθμός ευδιάκριτων πινακίδων σε εμφανή σημεία), ότι εισέρχεται σε χώρο, ο οποίος βιντεοσκοπείται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ