Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δείγμα για το ρεκόρ του 47%!

Συνταξιούχος πλήρωσε 200 ευρώ για δύο επισκέψεις σε γιατρούς και απ' το ταμείο ασθένειας πήρε 12,98 ευρώ!

«Η παρούσα δίνεται για φορολογική χρήση» αναφέρει η βεβαίωση που ταυτόχρονα πιστοποιεί το χαράτσι των 187,02 ευρώ για δύο επισκέψεις σε γιατρούς
«Η παρούσα δίνεται για φορολογική χρήση» αναφέρει η βεβαίωση που ταυτόχρονα πιστοποιεί το χαράτσι των 187,02 ευρώ για δύο επισκέψεις σε γιατρούς
Ο Βασίλης Γεωργόπουλος είναι συνταξιούχος της Τραπέζης Πίστεως.

Δυο φορές μέσα στο 2004 χρειάστηκε γιατρό: Τη μια καρδιολόγο - ο οποίος του τοποθέτησε μια συσκευή για 24ωρη παρακολούθηση - και πλήρωσε (με απόδειξη) 150 ευρώ. Την άλλη χρειάστηκε ενδοκρινολόγο και πλήρωσε (με απόδειξη) 50 ευρώ.

Υπέβαλε τις αποδείξεις στο «Ταμείο Ασφαλίσεων Ασθενείας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως - Γενικής - Αμ. Εξπρές» και απ' τα 200 ευρώ εισέπραξε 12,98 ευρώ. «Το υπόλοιπο ποσό 187,02 ευρώ καταβλήθηκε από σας» αναφέρει το Ταμείο σε βεβαίωση που έστειλε στο Β. Γεωργόπουλο για να τη χρησιμοποιήσει στην Εφορία.

Τέτοιες πληρωμές είναι τα εφαλτήρια για την εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα, στο 47% των συνολικών δαπανών και καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που έχει μέσον όρο 25,6%. (Της Ελλάδας προηγούνται οι ΗΠΑ με 55,7%, η Κορέα με 55,6% και το Μεξικό με 53,6%). Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών δαπανών είναι 7,2%. Ετσι, η χώρα μας καταλαμβάνει και την 7η θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης. (Προηγούνται η Πολωνία με 20,6%, η Ουγγαρία με 13,4%, η Ελβετία με 13,8%, η Τουρκία με 10,9% και η Ισπανία με 8,8%).

Γι' αυτούς τους λόγους κάθε μέσο νοικοκυριό στη χώρα μας πληρώνει 1.400 ευρώ το χρόνο για δαπάνες Υγείας - στοιχείο που επικαλείται και ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, αλλά οι πολιτικές που εξαγγέλλει θα προκαλέσουν νέα χαράτσια.

Ασφαλώς οι αμοιβές για τους ελευθεροεπαγγελματίες μένουν καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991 και δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση με τα πραγματικά δεδομένα. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δικαιούνται υψηλότερες αμοιβές, αλλά το κόστος να το καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι τα ταμεία ή το βαλάντιο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ