Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υλική στήριξη χρειάζεται ο πολιτισμός

Στους χώρους του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου περιόδευσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

Την ανάγκη υλικής στήριξης του Πολιτισμού ώστε να είναι πραγματικά ελεύθερος και να μην πέφτει στα χέρια και στα νύχια των χορηγών τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την επίσκεψή της στους χώρους του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη αλλά και την ξενάγησή της στο Μουσείο Κινηματογράφου.

Η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε στους χώρους του Φεστιβάλ (Κέντρο Τύπου, αίθουσες προβολών, εκθέσεις, κλπ.) που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ, συνομίλησε με τους εργαζόμενους που στελεχώνουν τον οργανισμό και στην πλειοψηφία τους απασχολούνται με ολιγόμηνες συμβάσεις και ενημερώθηκε για τη φετινή διοργάνωση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Μ. Δημόπουλο.

Στη συνέχεια ο Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης, πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον διευθυντή Γιώργο Κατσάγγελο ξενάγησαν την Αλ. Παπαρήγα στις αίθουσες του Μουσείου, όπου εκτίθενται μηχανές λήψης εικόνας και ήχου, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό από την ιστορία του κινηματογράφου στη χώρα μας. Το Μουσείο δεν έχει σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ αλλά και τα κονδύλια που του διατίθενται δεν επαρκούν για την παραπέρα ανάπτυξή του.

Αυτή την περίοδο το Μουσείο Κινηματογράφου αποτελεί το μόνιμο χώρο άσκησης των φοιτητών της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, που ακόμη λειτουργεί χωρίς τις αναγκαίες υποδομές εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Παιδείας.

«Νομίζω είναι θετικό το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι μαζικά έρχονται και παρακολουθούν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω όμως ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να συνδεθεί η Παιδεία με τον κινηματογράφο, με το θέατρο, ώστε να αναπτυχθούν οι προϋποθέσεις αύξησης της ελληνικής παραγωγής. Βεβαίως, η παραγωγή ή η τέχνη δε γίνονται καθ' υπόδειξη, ούτε με διαταγές, αλλά λείπει αυτή τη στιγμή το κατάλληλο κλίμα και η υλική και ηθική στήριξη ώστε να έχουμε ξανά μια άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις. Πάντως, ο καλός κινηματογράφος μπορεί να ανεβάσει την ενεργητικότητα, τη συνείδηση, τον προβληματισμό και τη σκέψη που τα τελευταία χρόνια δεν καλλιεργούνται όσο πρέπει μέσα από το χώρο της Παιδείας».

Επίσης, χαρακτήρισε σημαντική τη δημιουργία του Μουσείου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, αλλά ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν μπορεί να ζήσει με τα ψέματα, με έναν προϋπολογισμό ελάχιστο. Επομένως, καλά είναι τα μεγάλα λόγια για τον πολιτισμό αλλά χρειάζεται, ιδιαίτερα ο πολιτισμός, υλική στήριξη για να είναι πραγματικά ελεύθερος και να μην πέφτει στα χέρια και στα νύχια των χορηγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ