Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς (δεν) είδε ο Τύπος την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης και διαστρέβλωσης της συγκέντρωσης σε διάφορες αστικές εφημερίδες

Κάποιες την αποσιώπησαν. Κάποιες άλλες την υποβάθμισαν. Υπήρξαν, βέβαια, και εκείνες οι εφημερίδες που «είδαν» τη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέσα από το «πρίσμα» της «οργανωτικής διάσπασης», που έσπευσαν να χρεώσουν στο ΠΑΜΕ και την ΕΣΑΚ. Κάτι έπρεπε να γράψουν, αφού στην πράξη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το πρωινό της Κυριακής η ενότητα ήταν «παρούσα», ενότητα των εργαζομένων στη βάση των προβλημάτων και των αιτημάτων τους.

Στη 44η σελίδα τους φιλοξενούν το ρεπορτάζ για όλες τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τα χτεσινά «Νέα». Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται μόνο ο χώρος που έγινε, προς τα πού κινήθηκε η πορεία, ότι κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και ότι η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της σχεδιαζόμενης ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος.

«Δυο κουβέντες», φιλοξενεί το «Βήμα», το ρεπορτάζ του οποίου αρχίζει ως εξής: «Ο πολυδιασπασμένος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς άρχισε χτες (σ.σ. προχτές) με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία των εργαζομένων που ακολούθησαν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το οποίο καλύπτει το χώρο της ΕΣΑΚ (παράταξη του ΚΚΕ) και του ΔΗΚΚΙ».

Στην 61η σελίδα της «Ελευθεροτυπίας» συναντάμε το ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Η 1η πράξη χτες, με αρκετό κόκκινο και μαζικότητα. Σήμερα και αύριο, οι άλλες εκδηλώσεις. "Σπονδυλωτή Πρωτομαγιά"». Το ρεπορτάζ είναι από τα λίγα που - αν και σε περιορισμένο χώρο - επισημαίνουν τη μαζικότητα και τον παλμό της συγκέντρωσης. Περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία για την πορεία, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους.

Στον «Αδέσμευτο Τύπο» του Δ. Ρίζου το ρεπορτάζ χάνεται στην 42η σελίδα. Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων άνοιξε χτες το πρωί η παράταξη του ΚΚΕ, με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης». Χωρίς καμία περιγραφή της συγκέντρωσης παρατίθονται στοιχεία όπως ποιοι παραβρέθηκαν, οι σταθμοί της πορείας κ.ά.

Ενα ολιγόλογο ρεπορτάζ φιλοξενεί ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ. Μήτση για τη συγκέντρωση όμως της... Θεσσαλονίκης.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» «είδε» 5.500 εργαζόμενους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σε ένα ρεπορτάζ «στεγνό», όπου αναφέρονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα, και το οποίο αφορά κυρίως τη χτεσινή εκδήλωση της ΔΑΚΕ. Αναφορά κάνει και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία αναφέρει: «Το ΠΑΜΕ, προεξάρχοντος του ΚΚΕ, αλλά και με τη συμμετοχή... Αλβανών συνδικαλιστών, πραγματοποίησε δική του εκδήλωση εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, με πορεία από το λιμάνι στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών». Τα αποσιωπητικά μετά τη λέξη «συμμετοχή» δε γνωρίζουμε αν υποδηλώνουν ειρωνεία.

Η «Βραδυνή» στην 6η σελίδα της φιλοξενεί το - εξαιρετικά μικρό - ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά», στο οποίο σημειώνεται: «Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας καταλήγοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία». Ακολουθεί η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

«Δίχασε η Εργατική Πρωτομαγιά», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ του «Εθνους». Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο σημείο από τις ομιλίες που η εφημερίδα προβάλλει είναι η κριτική στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Κατά τα άλλα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι έδωσαν το "παρών" στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

«Η εφετινή Πρωτομαγιά "πράσινο φως" για την οργανωτική διάσπαση», διακηρύσσει η «Εξουσία». Το ρεπορτάζ αφορά κυρίως τα τεκταινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για τη συγκέντρωση της Αθήνας αναφέρεται μόνο ότι «τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς άνοιξε χτες το ΠΑΜΕ με μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Κοτζιά και ακολούθησε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία». Αναλυτικότερο είναι το ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ