Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»

Από νωρίς, τα σημεία των προσυγκεντρώσεων έδειχναν το μέγεθος και τον παλμό που θα ακολουθούσε

Με κόκκινα «ποτάμια» έμοιαζαν οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, καθώς ξεκινούσαν οι πορείες από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Μαχητική ήταν η προσυγκέντρωση οικοδόμων, συνταξιούχων, νεολαίων και εργαζομένων από τις βορειανατολικές συνοικίες στην πλατεία Κάνιγγος. Με τα συνθήματα «κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά» και «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με κατεύθυνση το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης.

Μπροστά τέθηκε το άρμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που ξεχώρισε για την πρωτοτυπία του. Το θέμα του ήταν εμπνευσμένο από το βασικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα συνολικά την εργατική τάξη, το ασφαλιστικό και το γκρέμισμα που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Με ένα επιβλητικό πανό του Συνδικάτου Μετάλλου ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» με ζωγραφισμένους εργάτες μπροστά από εργοστάσια και με σύνθημα «συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της νέας επίθεσης κυβέρνησης - βιομηχάνων στο 8ωρο, στην κοινωνική ασφάλιση, στους ανέργους», ξεκίνησε η πορεία από την προσυγκέντρωση της πλατείας Βάθης, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί - εκτός του Σωματείου Μετάλλου - εργαζόμενοι από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδος, την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, την Ομοσπονδία Φαρμάκου κ.ά.

Με συνθήματα: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική», «συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά» και «ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι του δίκιο του εργάτη», οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν μέσω της οδού Πατησίων και της Ομόνοιας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του 3ου διαμερίσματος και των νότιων συνοικιών άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο Μοναστηράκι. Ολοι αυτοί που ένιωσαν πρώτοι στο πετσί τους τι σημαίνει εκμετάλλευση, μερική απασχόληση, «εκσυγχρονισμός» έδωσαν το «παρών» στην προσυγκέντρωση, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Ολοι μαζί οι εργατοϋπάλληλοι με το ΠΑΜΕ στην αντίσταση και την ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους μονόδρομους των μονοπωλίων και των πολυεθνικών», «Οχι στη σκλαβιά των νέων εργασιακών σχέσεων». Ηταν τα συνθήματα που είχαν «ντύσει» το κατακόκκινο άρμα των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπάλληλων, το οποίο και έσερναν νέοι εργαζόμενοι.

Στα Προπύλαια άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 9 π.μ. οι δημόσιοι υπάλληλοι, με κύρια συνθήματα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η πορεία τους προς το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης, ξεκίνησε στις 9.30 διά μέσου των οδών Πανεπιστημίου και Αιόλου έχοντας στην κεφαλή της, πανό με σύνθημα «1η Μάη - Κόντρα στην αντεργατική θύελλα». Υπήρχαν τα πανό του ΠΑΜΕ Δημοσίου με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων», πανό των εργαζομένων στις τράπεζες και στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», ενώ τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο, ήταν «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» και «κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά».

«Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», ήταν το σύνθημα αγώνα που βροντοφώναξαν οι νέοι φοιτητές, σπουδαστές και νυχτερινοί μαθητές που έδωσαν το δικό τους «παρών» στη συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς. Το πρωινό ραντεβού τους ήταν στην Ομόνοια, απ' όπου ξεκίνησαν πετώντας φέιγ-βολάν και φωνάζοντας συνθήματα, για την πλατεία Εθνικής Αντίστασης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή είναι ο αγώνας για την ανατροπή! (2018-05-02 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ σε στεριά και θάλασσα (2009-05-02 00:00:00.0)
Ταξική απάντηση - δυναμική προοπτική (2002-05-02 00:00:00.0)
Κόκκινη λαοθάλασσα στο Σύνταγμα (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ