Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7ο ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προς αλλαγή συνόρων στο άμεσο μέλλον στα Βαλκάνια;

Την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια στο άμεσο μέλλον προδιέγραψε ο Vladimir Gligorov, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, στην ομιλία του στη χτεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του 7ου ετήσιου Φόρουμ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency».

Ο V. Gligorov τόνισε ότι «είναι πιθανόν τον επόμενο χρόνο το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο θα ενταχθούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας σαν νέες χώρες. Η Γιουγκοσλαβία όμως με τη σημερινή της μορφή δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί».

Προηγούμενα ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Bodo Hombach, είχε ανοίξει τις εργασίες του Φόρουμ, σημειώνοντας ότι «αναμένεται με ανυπομονησία να προχωρήσει η Γιουγκοσλαβία τη λύση των πολιτικών της προβλημάτων της για να καταλάβει τη θέση της στο Συμβούλιο Σταθερότητας. Μέχρι τότε θα συνεργαζόμαστε με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και Μαυροβουνίου. Με το Μιλόσεβιτς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Η πτώση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να προέλθει απ' έξω αλλά από το λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Ωστόσο, αφού η αλλαγή της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας είναι υπόθεση του λαού της χώρας, πώς δικαιολογούνται οι ενέργειες και η στάση των ιμπεριαλιστικών χωρών και των διεθνών οργανισμών τους, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας; Πού βρήκαν οι οργανισμοί αυτοί και οι εκπρόσωποί τους το δικαίωμα να μιλούν για δημιουργία νέων κρατών μέσα στα εθνικά όρια της σημερινής Γιουγκοσλαβίας και επίσης από πού αντλούν το δικαίωμα να εφαρμόζουν οικονομικό αποκλεισμό, να εξασκούν παντός είδους πιέσεις, να υποσκάπτουν τα θέματα της εθνικής υπόστασης της Γιουγκοσλαβίας και να συνεργάζονται ανοιχτά με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο Κόσσοβο και Μαυροβούνιο για την απόσχιση αυτών των περιοχών από τη Γιουγκοσλαβία; Δεν αποτελούν οι ενέργειες αυτές έξωθεν επεμβάσεις στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας και προσπάθειες παραπέρα διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια;

Χαρακτηριστικά εξάλλου του πολιτικού περιεχομένου και των προσανατολισμών του συνεδρίου αυτού ήταν τα σχόλια του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Γ. Πασχαλίδη, που χαρακτήρισε το βρόμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία «εχθροπραξίες στο Κοσσυφοπέδιο» και τη συντονισμένη προσπάθεια ΝΑΤΟ - ΕΕ για διείσδυση στα Βαλκάνια και οικονομική και πολιτική υποδούλωση των λαών της περιοχής ως «συμμαχία ανανέωσης».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Β. Τακάς, με τη σειρά του προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν κάτι λιγότερο από το 1 χιλιοστό του ετήσιου ΑΕΠ τους για να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα είναι υπεραρκετό για την οικονομική εκτίναξη των βαλκανικών χωρών. Γιατί, όπως είπε, ένα χρόνο μετά «τις εχθροπραξίες στο Κόσσοβο η περιοχή παραμένει αβέβαιη, ανασφαλής και υπανάπτυκτη».

Διερωτήθηκε όμως: «μήπως περιμένετε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα στη Γιουγκοσλαβία»;

Ο Β. Τακάς, όπως και οι ομιλητές που ακολούθησαν, τόνισαν ιδιαίτερα ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν και εξήραν το ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις προσπάθειες «ανασυγκρότησης» της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Γενικά με το φετινό φόρουμ Θεσσαλονίκης επιχειρείται μια προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών ΕΕ - ΗΠΑ για αποτελεσματικότερη παρέμβαση, οικονομική και πολιτική στην περιοχή των Βαλκανίων για αλλαγή των συνόρων και την εμπέδωση της νέας τάξης πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ