Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Και βέβαια υπάρχει ακρίβεια...

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, βγάζοντας «λάδι» τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, υποστήριξε πως για τις ανατιμήσεις φταίνε μόνον οι βιομήχανοι και άλλοι προμηθευτές του λιανεμπορίου!

Eurokinissi

Δε φταίμε εμείς για την ακρίβεια, αλλά οι βιομήχανοι και άλλοι προμηθευτές μας! Αυτό είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, το επιχείρημα που πρόβαλε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης, ομολογώντας το κύμα ανατιμήσεων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην αγορά και επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ρ» για μαζικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Ο Π. Παντελιάδης έκανε λόγο γενικά για ποσοστά αυξήσεων τιμών από 1% μέχρι 10% και πως το 10%, όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλεται στα «είδη πολυτελείας». «Δεν μπορώ», είπε, όμως, «να αναφέρω τι αυξήσεις υπάρχουν μεσοσταθμικά».

Από κοντά στις ανατιμήσεις στα είδη καθημερινής κατανάλωσης έρχονται τις επόμενες μέρες και εκείνες που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες στα εποχικά. Οπως επιβεβαίωσε χτες ο Π. Παντελιάδης, τα «χριστουγεννιάτικα» προϊόντα θα είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, πράγμα το οποίο, κατά τον ίδιο, είναι και «λογικό».

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, κατά την προσφιλή τακτική των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, επιχείρησε να «χρεώσει» τις ανατιμήσεις στους προμηθευτές του λιανεμπορίου, τους βιομήχανους, λέγοντας ότι «τα σούπερ μάρκετ δεν κάνουν αυξήσεις τιμών εάν δεν κάνουν οι βιομηχανίες τροφίμων». Ο ισχυρισμός των μεγαλολιανεμπόρων, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι δουλιά των καταναλωτών να εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να δικαιολογεί τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα.

Οπως αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο «Ρ», το τελευταίο διάστημα επιβάλλονται μαζικά ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να οξύνεται παραπέρα η καθημερινή ακρίβεια για τους ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών. Από τα τέλη του Οκτώβρη μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, έχουν επιβληθεί ανατιμήσεις - από το αποσταγμένο νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση μέχρι αλεύρι, τυριά, αλλαντικά, σοκολάτες, απορρυπαντικά, κρασιά και αλκοολούχα ποτά κ.ά. - σε ποσοστά που φτάνουν μέχρι 29%. Οι μεγαλύτερες, μάλιστα, από αυτές δεν είναι καθόλου σε είδη «πολυτελείας», όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση επίσημους τιμοκαταλόγους μεγάλου σούπερ μάρκετ έχουν ανατιμηθεί στο συγκεκριμένο διάστημα τυριά μέχρι 28,70% (συγκεκριμένα το «Ενταμ» και όχι το ...ροκφόρ), ρύζι 23,4%, αλεύρι 20%, ελιές 17,6%, κονσέρβες 16,2%, χαρτικά οικιακής χρήσης 14,6% κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ