Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Πλήρης φορολογική αμνηστία!

Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για τους ίδιους και τους συνεργάτες τους, αμνήστευση φορολογικών αδικημάτων και υποχρεώσεων κ.ά. προβλέπει η σχετική ρύθμιση, που έρχεται να επεκτείνει τα προνόμια που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγουσα» κοινοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες και κάθε ενδιαφερόμενο, η εγκύκλιος για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ νομιμοποιεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επί της ουσίας πρόκειται για καραμπινάτη φοροασυλία, αμνηστία στο μεγάλο κεφάλαιο, σε μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους επιτήδειους, οι οποίοι αφού απέσπασαν τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο - κλείνοντας επιχειρήσεις ή και με άλλους τρόπους - κατάφεραν να τα φυγαδεύσουν στις τράπεζες του εξωτερικού.

Τόσο οι διατάξεις του νόμου όσο και η σχετική εγκύκλιος παρέχουν απλόχερες απολαβές και προνόμια όχι απλά και μόνο σε όσους «επαναπατρίσουν» κεφάλαια αλλά και σε κάθε άλλον που δηλώνεται ως «συνδικαιούχος» του λογαριασμού, όπως σε συνεργάτες τους, στα παιδιά τους και σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξοργιστικές διατάξεις σε μια περίοδο που εντείνεται η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τις οποίες η... αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση έχει αφήσει στο απυρόβλητο της «κριτικής» της. Είναι απόλυτα φανερό πως ένα μέρος των υπό «επαναπατρισμό» κεφαλαίων προέρχεται από το πλιάτσικο στο χρηματιστήριο και από άλλες μορφές τζόγου, όπως με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα κρατικά χρεόγραφα κ.ά.

Τα κεφάλαια που θα «επαναπατριστούν» θα φορολογηθούν εφάπαξ με συντελεστή μόλις 3% - όταν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται μέχρι και 40% (!) - καθώς με την καταβολή του φόρου 3% εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση.

Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν και τα παρακάτω:

  • Η ρύθμιση αφορά κεφάλαια που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες του εξωτερικού το αργότερο μέχρι τις 4 Αυγούστου 2004, και τα οποία μπορεί να έχουν προέλθει από «εξαγωγές, από πώληση ακινήτου ή χρεογράφων, από ναυτιλιακές εργασίες κλπ.».
  • Πλήρη απαλλαγή από «φορολογικές υποχρεώσεις. Οσοι εισάγουν κεφάλαια «δεν οφείλουν φόρο εισοδήματος έστω και αν έχει προκύψει από εισοδήματα τα οποία θα έπρεπε να φορολογηθούν στη χώρα μας».
  • Σύμφωνα μάλιστα με ρητή διάταξη, προβλέπεται και απαλλαγή «από τυχόν φορολογικά αδικήματα που προέβλεπε ή προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».
  • Χαριστικές διατάξεις υπάρχουν και σε ό,τι αφορά την υποχρέωση του αποκαλούμενου «πόθεν έσχες» (τεκμαρτό εισόδημα) σε περίπτωση αγοράς περιουσιακών στοιχείων (όπως για αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών κ.ά.), το οποίο καταργείται και για τα προσωπικά εισοδήματα αυτών που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Με το συγκεκριμένο η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» για δημιουργία επιχειρήσεων ή για «επενδύσεις». Οι επιχειρήσεις απαλλάσσονταν ήδη με τις διατάξεις του ισχύοντος φορολογικού νόμου από τις διατάξεις του «πόθεν έσχες».
  • Πρόκληση για τα υπερφορολογούμενα λαϊκά στρώματα της χώρας είναι ότι τα κεφάλαια αυτά απαλλάσσονται και από φόρους δωρεάς ή γονικής παροχής, αφού όπως αναφέρεται σε «περίπτωση που τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια είναι σε κοινό λογαριασμό, θα επιμερίζονται ισόποσα σε όλους τους συνδικαιούχους, ακόμα και τους ανήλικους, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχει θέμα γονικής παροχής ή δωρεάς».

Με το νόμο και τις σχετικές εγκυκλίους - πρόκληση, για τον «επαναπατρισμό» των - παράνομα φυγαδευθέντων - κεφαλαίων, η κυβέρνηση (έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) προσδοκά ότι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα περίπου 20 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όμως και μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 6 μέχρι 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια που κατά καιρούς φυγαδεύτηκαν είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Η επανεισαγωγή τους ευνοεί και το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ