Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αναζητούν αντεργατικές ρυθμίσεις

Σε κατάσταση επιτήρησης απειλεί να θέσει την ελληνική οικονομία η Κομισιόν

Το εκ νέου άνοιγμα του Ασφαλιστικού, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, αποτελεί γεγονός. Και όχι απλώς ανοίγουν το Ασφαλιστικό, αλλά επιδιώκουν να προωθήσουν και άμεση λύση, με τη διαδικασία του επείγοντος, έως το τέλος του 2004, δεδομένου ότι η κυβέρνηση βιάζεται να επιταχύνει τις εξελίξεις, στα πλαίσια της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος (Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Χτες, το ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς συζητήθηκε, τόσο στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, όσο και στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο υπουργός με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομίας. Τις επόμενες μέρες, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ιδίου με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, «αποφάσεις δεν έχουν υπάρξει», αλλά πρόσθεσε με νόημα «μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί λογιστικά και το Ασφαλιστικό». Η «λογιστική» αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, παραπέμπει στην εφαρμογή -από τις αρχές του 2005 - των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Η νέα λογιστική απεικόνιση των τραπεζικών ισολογισμών χρησιμοποιείται σήμερα από κυβέρνηση και τραπεζίτες σαν «Δούρειος Ιππος», με στόχο την άλωση του ισχύοντος ασφαλιστικού καθεστώτος. Οι τραπεζίτες «κλαίγονται», επειδή, σύμφωνα με τη νέα λογιστική απεικόνιση, θα πρέπει να εμφανίζουν στις λογιστικές τους καταστάσεις τα κεφάλαια που συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων - με βάση τις συμφωνίες του παρελθόντος - εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των λογιστικών τους κερδών και θα έχει σαν συνέπεια να πληγεί η τιμή της μετοχής τους! Και για να μην υπάρξει η δυσάρεστη - για τις τράπεζες - αυτή εξέλιξη, απαιτούν την ανατροπή συμφωνιών του παρελθόντος, οι οποίες δεσμεύουν τις τράπεζες να συνεισφέρουν με συγκεκριμένα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποιεί τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, τον 3029/02. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, αν και ο νόμος Ρέππα αναφέρεται στις κύριες συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων (υπαγωγή τους στο ΙΚΑ -ΤΕΑΜ) υπό προϋποθέσεις μπορεί να ισχύσει και για τα επικουρικά τους ταμεία.

Μπούμερανγκ η απογραφή

Σε μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης, φαίνεται στο μεταξύ να εξελίσσεται η υπόθεση «δημοσιονομική απογραφή», τα αποτελέσματα της οποίας οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να τα χρησιμοποιήσουν για την προώθηση των δικών τους επιδιώξεων. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να ομολογήσει την ύπαρξη σχεδίου κειμένου της προειδοποιητικής επιστολής της Κομισιόν προς την Ελλάδα, καθώς και έκθεση για το ίδιο θέμα της Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να υποβάλει και νέα έκθεση για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών (την οποία ο υπουργός βάφτισε «επίσημη») και μάλλον εξέφρασε την ευχή του, δηλώνοντας ότι «με την ανταλλαγή των επιστολών το θέμα θα κλείσει».

Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου της Κομισιόν, «η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών», όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά οι Βρυξέλλες κατηγορούν και τη σημερινή κυβέρνηση, ότι δεν πήρε μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας των δημοσίων οικονομικών. Απειλεί, μάλιστα, με παραπομπή της Ελλάδας τόσο στο περιβόητο άρθρο 104Γ/9 της συνθήκης του Μάαστριχτ (επί της ουσίας η ελληνική οικονομία τίθεται υπό καθεστώς εποπτείας) όσο και στο Ειδικό Δικαστήριο. Ευρισκόμενος σε προφανή δυσχερή θέση ο υπουργός Οικονομίας, αναγκάστηκε να ομολογήσει μισές αλήθειες και μισά ψέματα. Κατ' αρχάς ομολόγησε ότι τα χρέη των νοσοκομείων - υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ - δεν έχουν καταγραφεί ακόμα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ισόποση αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, για τα έτη με τα οποία βαρύνονται. Τέλος, αναθεωρώντας απόψεις του παρελθόντος ισχυρίζεται τώρα ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε δημοσιονομική απογραφή μόνο για το έτος 2003, ενώ για όλα τα προηγούμενα χρόνια της περιόδου 1997 - 2002, η απογραφή έγινε με ευθύνη της Eurostat!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ