Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«Παλιά» νέα σενάρια...

Αξίζει να ρίχνει κανείς μια ματιά σε αποκόμματα παλιών εφημερίδων. Ανακαλύπτει περιγραφές που αναφέρονται σε γεγονότα της στιγμής, με σημασία για το μέλλον. Αυτό συμβαίνει με ένα ρεπορτάζ της γνωστής μεγαλοαστικής γερμανικής εφημερίδας «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε/ Τσάιτουνγκ» (FAZ) της 29 Οκτώβρη του περασμένου χρόνου. Φωτίζει το σκηνικό που παίζεται τώρα σε βάρος της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Δείχνει ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση σ' αυτή τη χώρα μελετούνταν τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο.

Τότε ακριβώς είχαν τεθεί στην υπηρεσία οι νεοϊδρυμένες Μονάδες Ταχείας Επέμβασης (NRF) της ΕΕ και είχαν σταλεί στο πεδίο ασκήσεων του πολωνικού Drawsko, νοτιοανατολικά του Sczeczin (Στετίνου): Συνολικά 7.000 στρατιώτες, 1.750 άρματα μάχης και άλλα οχήματα και 48 ελικόπτερα.

Ολα αυτά γίνονταν, επειδή δήθεν διέτρεχε κίνδυνο η Ουκρανία από Ανατολάς (από τη Ρωσία), αλλά τα ονόματα των χωρών καλύπτονται με ψευδώνυμο.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς περιέγραψε περίπου η FAZ στις 29 Οκτώβρη 2003 τις εικονικές μάχες: «Το Drawsko», γράφει, «κείται σ' ένα εικονικό κράτος με το όνομα "Πομερία". Νότια απ' αυτήν κείται η χώρα Ουρανία, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ανατολικά της ευρισκόμενο αντιδημοκρατικό κράτος "Λοπένα". Αυτό το τελευταίο καταπιέζει την Ουρανία, που με τη σειρά της καλεί σε βοήθεια τη "Διεθνή Κοινότητα".

Ετσι κινητοποιούνται οι Μονάδες Ταχείας Επέμβασης, που όμως έχουν να εκπληρώσουν ένα πρόσθετο καθήκον, δηλαδή να εξουδετερώσουν πρώτα τη βάση "Πούμα" της "Λοπένας", όπου δήθεν είναι εναποθηκευμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά σε βοήθεια προστρέχει και το ΝΑΤΟ, που οι δυνάμεις του προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Μπάμπιμοστ. Εδώ βρίσκονται δύο γερμανο-ολλανδέζικες μεραρχίες, που μαζί με δυνάμεις της "Λοπένας" και του ΝΑΤΟ κατορθώνουν να σώσουν την Ουρανία».

Αυτά διαδραματίζονταν τότε στους χάρτες και στο έδαφος. Αλλά να που ήρθε η στιγμή να πάρουν και πραγματική μορφή. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι από μέρες παρόντες στο Κίεβο και εκσφενδονίζουν απειλές και πιέσεις: ΄Η τραβάει η Ουκρανία ανοιχτά προς τη Δύση ή αλίμονο στο λαό της!


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ